10 hasznos tipp a klíma gazdaságosabb használatához

A klímaberendezések egyre több lakásban, irodában és bevásárlóközpontban ma már egyfajta alapvető felszerelésnek számítanak, ami nem meglepő annak fényében, hogy az egyre melegebb nyarakat szinte már csak ilyen berendezések segítségével lehet kibírni.

Yetiklima.hu – Akciós klímaszerelés Budapesten és Pest megyében

Sokan azonban még mindig tűrnek és izzadnak, és leginkább azért nem mernek klímát választani, mert drágának tartják, mert túl magasnak tartják a fogyasztását, vagy mert egyszerűen nem ismerik az efféle berendezéseket. Amennyiben te is hajlanál a változásra, vagy csak szeretnéd gazdaságosabban, olcsóbban üzemeltetni a berendezésedet, esetleg tudni szeretnéd az ezzel kapcsolatos alapokat, akkor most jól figyelj, mert 10 pontba sűrítve összefoglaltuk számodra a legfontosabbakat.

10 hasznos tipp a klíma gazdaságosabb használatához

10 hasznos tipp a klíma gazdaságosabb használatához

  1. Ha gazdaságos klímát szeretnénk otthonunkba, akkor nagyon fontos, hogy a berendezést minden esetben az adott helyiség méretéhez igazítva válasszuk ki. Amennyiben ugyanis teljesítménye túl kicsi lesz, aránytalanul sokat jár majd, és nagyon gyorsan tönkremegy, a túl nagy teljesítmény pedig hatalmas pénzkidobás, hiszen úgy fogyaszt el sok áramot, hogy közben nem szolgáltat vissza elég hasznot, mindemellett pedig még a vételára is jóval drágább. A választáskor ezért is kérjük mindig szakember segítségét!
  2. Amennyiben igazán jót akarsz magadnak, válassz mindig inverteres klímát! A régi légkondicionálók átka, hogy csak és kizárólag egyfokozatúak voltak, ezáltal be- és ki lehetett őket kapcsolni, ami túl meleget vagy túl hideget idézett elő. Az inverteres klíma esetében azonban az egyenletes hőmérséklet garantált, méghozzá akár feleannyi áramfogyasztás társaságában, a csendességről nem is beszélve.
  3. Érdemes minden esetben legalább A vagy A+ besorolású klímát választani, amelyek bár valamivel drágábbak, mint a magasabb fogyasztású társak, ellenben az alacsonyabb üzemeltetési költség mellett a magasabb kifizetett ár rendszerint nagyon gyorsan, általában hónapok alatt megtérül.
  4. Az energia-besorolás mellett érdemes meggondolni vásárláskor a hőszivattyús berendezést is, ami szintén minimálisan magasabb befektetés, ellenben fűtésre is használható, így az átmeneti időszakokban sokkal olcsóbb megoldás, mint bármelyik hagyományos fűtési módszer.
  5. Ha kiadjuk a sok pénzt a klímára, a beszerelésre már ne sajnáljuk a költségeket, azt ugyanis mindig szakemberrel kell végeztetnünk, aki nemcsak a megfelelő szakértelemmel fogja elvégezni ezt a feladatot, hanem mindemellett még arra is ügyelni fog, hogy a megfelelő helyre kerüljön a berendezés.
  6. Amennyiben szeretnénk gazdaságosan és biztonságosan üzemeltetni a rendszert, szezononként egyre mindenképpen tisztíttassuk ki, mert a berendezésben gombák és baktériumok lapulhatnak meg, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak.
  7. A klímaberendezés hatékonyságát rendkívüli mértékben megnövelhetjük egy kis odafigyeléssel, legyen szó például a megfelelő árnyékolásról, illetve annak dinamikájáról, valamint a szellőztetésről, amit nyáron érdemes éjszaka elvégezni, télen pedig a legmelegebb órákban.
  8. A klímát olyan helyre tedd, ahonnan közvetlenül hideg levegő soha nem áramlik senkire, mert az megfázást okozhat.
  9. A klímáról kevesen tudják, de a szoba hőmérsékleti mellett a levegő páratartalmát is drasztikusan csökkentheti, ami a szemek és a nyálkahártya szárazságát idézheti elő, ezáltal irritációt okozhat.

Akár fűt, akár nem, a téli időszakban is fontos megjáratni néha a klímát legalább egy 15-20 percre, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a tömítések kiszáradjanak és a rendszerben kórokozók lapuljanak meg, hovatovább megnövelhető vele a klíma élettartama is.