437.500 dollárért kelt el egy pár régi cipő

Azt már tudjuk, hogy mi magyarok is imádunk női cipőket vásárolni a boltokban és az online webáruházakban egyaránt, azonban még a legnagyobb női cipő fanatikusok sem gondoltak, hogy több mint 100 millió forintot költsenek egy olyan cipőre amit soha nem is fognak hordani.

Pedig nem is olyan régen pontosan ez történt. Ráadásul nem is egy igényesen, gyémántokkal és arannyal bevonta női cipőről van szó, hanem egy ütött-kopott 1972-es, férfi Nike Sportcipőről.

Egy kanadai üzletember lett a világ legdrágább cipőjének tulajdonosa, amikor 2019-ben egy cipő aukción, több mint 130 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett egy pár 1972-es Nike Moon Shoe nevű sportcipőért. A szenvedélyes gyűjtő óriási autó kollekciója mellé vásárolta a közel 50 éves méregdrága cipőt, hogy kiegészítse újdonsült cipő gyűjteményét amely másik 99 izgalmas és drága lábbeliből áll.

Érdekesség, hogy az tehetős cégtulajdonos a 99 pár cipőre „mindössze” ennek az egy párnak kevesebb mint, a dupláját költötte (szerény 850.000 dollárt).

Michael Jordan aláírt cipője sem ér ennyit

Hosszú idő óta nem értékesítettek ilyen drágán cipőt. A legismertebb darab egy Michael Jordan által aláírt Converse volt, amit a legendás kosaras az 1984-es olimpia döntőjében viselt. Az aukciósház által közzétett 100 legdrágább cipő, így egyetlen gyűjtőhöz került busás vagyonért cserébe. A 61 éves Miles Nadal, mint új tulajdonos vérbeli sneaker rajongó és saját kiállításán fogja őrizni a lábbeliket 142 méregdrága autó és 40 hasonló értékű motor társaságában.

A világ legdrágább cipőjeként ismertséget szerző Moon Shoe története miatt is „megéri” az óriási befektetést, hiszen mindössze 12 darab készült belőle és ez az egyetlen darab, amelyet soha senki nem viselt. Ezt a ritka sportcipőt egyébként maga a Nike társalapítója, Bill Bowermann tervezte az 1972-es amerikai olimpiai selejtezőre, amelyen az induló futók viselték. Kivéve ezt az egy darabot, amely az előzetesen becsült 160.000 dollár helyett, végül 437.500 dollárért kelt el.

A cikket támogatta a női cipő webáruház.