A lakásbiztosítás mindig megéri

A lakásbiztosítás egy olyan eszköz, amely arra szolgál, hogy megvédje az otthonunkat az olyan előre nem látható eseményektől, mint a vízszivárgás, a kedvezőtlen időjárás, a tűz vagy a lopás. Ez a biztosítási típus fedezi azokat az anyagi és személyi károkat is, amelyeket önmagunknak és a szomszédoknak okozhatunk, mivel a biztosító átvállalja az okozott kár költségeit.

A lakásbiztosítás hiánya ezekben az esetekben azt jelenti, hogy vállalja a felelősséget minden olyan kárért, amely az otthonunkban történik, vagy amelyet egy harmadik félnek okozunk gazdasági és polgári szinten, ami jelentős összeget jelenthet. Ha tehát házat szeretnénk vásárolni, fontos, hogy fontolóra vegyük ezt a lehetőséget, és használjuk bátran az netes kalkulátorokat.

A lakásbiztosítások típusai

Az épület és felelősségbiztosítás védelmének mértékétől függően három fő lakásbiztosítási típus létezik:

Kárbiztosítás

Ezek a lakásbiztosítások legalapvetőbb típusai, és az otthon szerkezetének védelmét szolgálják. Vagyis az épület. A kárbiztosítások általános feltételei, gazdasági határai és garanciái társaságonként eltérőek lehetnek, bár szinte mindegyik csak a főbb okok által okozott károkra terjed ki, például tűz, robbanás, villámcsapás, vandalizmus, süllyedés vagy füst.

Több kockázatú biztosítás

A több kockázatot magában foglaló biztosítások mind az épületre (a lakás szerkezetére), mind a tartalomra (a lakásban található árukra, bútorokra és ingóságokra) kiterjednek. Ezek a biztosítások tartalmazzák a polgári jogi felelősségre és a harmadik személyeknek okozott károkra vonatkozó alapvető fedezetet is.

Milyen típusú rendkívüli eseményekre terjed ki a lakásbiztosítás?

Bár ez mindig a biztosítótól esettől függ, a lakásbiztosítás által fedezett főbb eshetőségek a következők:

  • Tűz által okozott anyagi és személyi károk
  • Légköri jelenségek
  • Víz által okozott anyagi károk
  • Vagyontárgyak, ékszerek és értéktárgyak lopása, rablása vagy lopási kísérlete, valamint az ilyen veszteség következtében keletkezett egyéb károk
  • A homlokzat, a szomszédos lakások esztétikai károsodása