A merevedési zavarok hátterében olykor a gazdasági stressz áll

A merevedési zavarok egyre többeket érintenek, a háttérben pedig sokszor nem szervi, hanem lelki okok húzódnak. Ezek egyike a stressz, ami sok betegség kialakulásának hátterében állhat.

A Brown Egyetem tanulmánya a gazdasági stresszről olyan alapvetéseket fogalmaz meg, melyek a személyes pénzügyekkel kapcsolatos aggodalmakról szólnak.

Az Ohioi Állami Egyetem 2020-as, az egyetemisták és a pénzügyi jólétről szóló tanulmánya szerint a válaszadók 74 százaléka egyetértett azzal, hogy általában véve stresszesek a személyes pénzügyeik miatt. A gazdasági stressz a személyes pénzügyek aktuális állapota és/vagy a gazdasággal kapcsolatos félelem miatti stressz érzése.

Bár némi stressz lehet egészséges is, mivel energiát és kezdeményezőkészséget adhat a szükséges döntések meghozatalához és tettek megtételéhez, valamint arra ösztönöz, hogy kihívások elé állítsuk magunkat, a gazdasági stressznek igen káros hatásai is lehetnek.

Kutatások bizonyítják, hogy a gazdasági stresszt számos tényező kiválthatja, ilyen a munkahely vagy az otthon elvesztése, a család jövedelmében bekövetkező jelentős változások, az az érzés, hogy másokhoz képest nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrással, illetve a főiskolai tanulmányok melletti munkavállalás szükségessége is.

Az egyetemi hallgatók mintegy 33 százaléka érintett ebben a stresszben, melynek tünetei között az alvászavarok, emésztési problémák és a merevedési zavarok is megjelenhetnek.

Olykor nem lehet elkülönítve kezelni az okokat és az okozatokat, a merevedési zavarok például további stresszforrást jelenthetnek. Ha alkalomszerűen fordul elő merevedési zavar, az még nem ok az aggodalomra, azonban mikor már rendszeressé válik, akkor érdemes utánajárni annak, hogy mi állhat a háttérben.

Szervi és lelki okok egyaránt szerepet játszhatnak ebben. Sok esetben okoz párkapcsolati problémákat az ilyen zavar, vagy épp a párkapcsolati gondok vezetnek merevedési problémákhoz. A problémák jelentkezésekor érdemes szakembert felkeresni, aki segítséget tud nyújtani a szervi és lelki okok kezelési lehetőségeiben is.