Ady Endre és a szerelem

Költő életútja röviden. 1877-ben született Érmindszenten, nemesi, ősi családban. Családja eléggé elszegényedett ekkorra. Tudását többségében vallásos iskolákban pallérozta, Nagykárolyban és Zilahon. Itt kezdett írással kísérletezni, vers és prózaírással. Példaképének Csokonai Vitéz Mihályt tartotta.

Nagyváradon a Szabadság című szabadelvű lapnál publikált cikkeket a munkásnyomorról, illetve a társadalmi igazságtalanságokról szólóakat. Ezért fogház büntetéssel sújtották. Szerette az életet nagykanállal habzsolni. Neki biztos nem kellett a potencianöveléssel foglalkoznia. Akkoriban természetes szerekkel tartották karban a férfierőt. Valószínű élhetett is velük.

Először 1904-ben jelentkezett nála egy orfeumi táncosnőtől elkapott szifilisz jelei, amelyet Mihályi Rozália csókja címmel örökített meg egy novellájában. Nagy szerelmei Ödönné Brüll Adél (Léda), valamint Boncza Berta (Csinszka), mindkét hölgy nagy hatással volt a költészetére. Őszirózsás forradalom idején megbetegedve utazott fel Pestre, spanyolnátha és tüdőgyulladás végzett vele.

Karinthy Frigyes a szerelmi egyenlőtlenségről is írt

Ady Endre (kép: Székely Aladár / Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótára / Wikipedia)

Ady Endre (kép: Székely Aladár / Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótára / Wikipedia)

Az író élete 1887-ben kezdődött. Érettségi után először matematika-fizika szakra járt, majd orvostanhallgató lett. Iskoláit nem fejezte be, de hatalmasra bővült az ismeretanyaga. 1906-ban mutatkozott be mint író az Újság később a Nyugat című lapban. Sikeressé és az egyik legolvasottabb íróvá a humora, és humanitárius írásai révén vált.

Regényei a férfi női kapcsolatokat is boncolgatja, novelláiban sokat foglalkozik a szerelem problematikájával, a férfi és nő közötti egyenlőtlenségekkel. Második felesége Böhm Aranka lett, 18 évig éltek együtt. Kapcsolatuk tele volt hullámhegyekkel, völgyekkel. Közös fiúk, Ferenc. Szép, és kikapós asszonyka megcsalta, és az író is kicsapongott. Agydaganatából felépült, rá két évvel, 1938-ban meghalt.

Faludy György így mesélt az unokának, Mártonnak nagyszüleiről: „ Karinthy előadást tartott egy klubban: … szerelmeskedni régebben unalmas lehetett, mivel fiatalon mindig sikerül, na de ötven körül kezd érdekes lenni, mert akkor vagy sikerül, vagy nem. Milyen nagy diadal, ha sikerül, és milyen nagy tragédia, ha nem.

„ Ha ismerte volna azokat a praktikákat, amivel ezen a problémán segíteni lehetett volna, potencianövelő szerekkel akár, kicsit nyugodtabb lehetett volna.