Az alvászavarok hatással lehetnek a munkahelyi teljesítményre is

Az alvászavarok egyre többeket érintenek, ennek pedig akár a teljes gazdaságra nézve is lehetnek negatív hatásai. Egy-egy rossz éjszaka még nem ok az aggodalomra, amikor azonban az alvászavarok rendszeressé válnak, már érdemes foglalkozni a problémával.

A munkahelyi teljesítmény is kárát láthatja az alváshiánynak, így csökken a koncentráció, a produktivitás. Ez pedig nehézséget okozhat a munkában is, a csökkent koncentráció miatt hajlamosabbak lehetünk kevésbé hatékonyak lenni. A szervezetnek tehát időre van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát, hogy regenerálódjon. Ennek hiányában a kimerültség és az alacsony energiaszint miatt a munka minősége is csökkenhet.

Az alvászavarokra számos megoldás létezik, gyógynövénykészítmények, meditációs technikák, egy megfelelő alvási rutin kialakítása. Vagy akár a gyógyszeres kezelés, az életmódbeli változtatások is segíthetnek. A probléma oka is sokféle lehet, erről ír a Mayo Clinic.

Az alvászavar fogalma

Az alvászavarok olyan állapotok, amelyek az alvás módjának megváltozását eredményezik, ez pedig hatással lehet az általános egészségi állapotra, befolyásolhatja a biztonságos vezetés képességét és növelheti más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Az alvászavar egyik jele lehet a túlzott nappali álmosság, a szabálytalan légzés vagy a fokozott mozgás alvás közben. Tünete a szabálytalan alvási és ébredési ciklus és az elalvás nehézségei.

Az alvászavaroknak sokféle típusa létezik, gyakran csoportosítják őket kategóriákba: viselkedés, a nappal-éjszaka ciklusproblémák, légzési problémák, alvási nehézségek és az alapján is, hogy mennyire érzi magát álmosnak az ember napközben.

Az alvászavarok egyik leggyakoribb típusa az álmatlanság, amikor valakinek nehézségei vannak az elvalvással vagy az egész éjszakán át tartó alvással. Egy másik típus az alvási apnoé, az alvás közbeni légzészavarok. De ide tartozik a nyugtalan láb szindróma is, ami kellemetlen érzést és a lábak mozgatására irányuló késztetést okoz, miközben valaki megpróbál elaludni. A helyesen diagnosztizált alvászavart általában hatékonyan lehet kezelni.