Az annyit emlegetett vírus gazdasági hatása a világban

A koronavírus a világszerte élő emberek millióinak életére gyakorolt hatásán túlmenően súlyos csapást mért a globális gazdasági fejlődésre is. Bár a COVID-19 válság által megrázott főbb országok kormányai azonnali intézkedéseket hoztak a vírus okozta gazdasági lassulás enyhítésére, biztosan érezni fogjuk a követkeményeit.

A Deloitte szerint főleg háromféle következmény várható: közvetlen hatást gyakorol a globális termelési volumenre; zavarokat és felfordulást okoz az ellátási és elosztási láncokban; valamint pénzügyi hatást gyakorol a vállalatokra és a tőzsdékre.

Közvetlen hatás a globális kibocsátásra

A kínai termelést már eddig is jelentősen érintette az alkatrész-export szempontjából létfontosságú területeken működő iparágak bezárása. Következésképpen a kínai lassulásnak közvetlen járulékos hatása volt Kína fő exportőreinek – az Egyesült Államok, Hongkong, Észak-Korea és Japán – termelési szintjére. Ezzel párhuzamosan a koronavírus terjedése azt jelentette, hogy a termelési szintekre gyakorolt közvetlen hatás az ázsiai kontinens többi részén, valamint Európa és Észak-Amerika főbb országaiban is nagymértékben érezhető volt.

Az ellátási és elosztási láncok megszakadása

Számos fogyasztási cikk gyártója támaszkodik a Kínából és más, a világjárvány által érintett ázsiai országokból importált alkatrészekre és részegységekre. Számos vállalat a kínai értékesítésre támaszkodik pénzügyi céljainak eléréséhez. Így a gazdasági tevékenység lassulása és a közlekedési korlátozások a koronavírus által érintett országokban hatással voltak egyes globális vállalatok termelésére és nyereségességére. Ez különösen igaz a feldolgozóiparban dolgozókra és a fogyasztási cikkek előállításához használt nyersanyagok beszerzésében részt vevőkre.

A pénzügyi hatás

Ezt főleg napjainkban kezdjük érezni a folyton emelkedő árak mellett. Érdekes, hogy ami egy kötelező maszkhordással kezdődött, az egy megállíthatatlan drágulásba ment át. Emellett a tőzsde is teljesen instabillá vált, ami rengeteg kereskedőnek vette el a kedvét a vásárlásoktól.