Egyre több magyar költözik külföldre a munkavállalás miatt

Magyarország, és ezzel együtt az egész Európai Unió egyik legnagyobb problémája jelenleg a munkanélküliségben keresendő. Míg vannak olyan régiók, ahol nincsenek különösebb problémák – lásd Németország esetét –, addig akadnak tagállamok, ahol nagyon lassú növekedést remélnek – ide tartozik hazánk is –, míg más, a válság által jobban sújtott államokban kilátástalanok a helyzetek a munkanélküliség tekintetében. Ide tartozik például Görögország és Spanyolország is, ahol máig sem sikerült rendezni a munkanélküliség kérdését, így az jelenleg a 20-25 százalékos verdesi.

Csak tavaly közel 1 millió bevándorló érkezett Németországba

Eközben főként az alacsonyabb GDP-vel rendelkező keleti tagállamoknak olyan komoly problémákkal kell szembenézniük, mint az elvándorlás kérdése, így például Magyarországot is évente egyre többen hagyják el azért, hogy a magasabb bérek és a jobb kilátások reményében egy fejlődő nyugati országban keressenek maguknak megélhetést. A Destatis, avagy a szövetségi statisztikai hivatal legutóbbi adatai szerint például az utolsó számadáshoz mérten egy újabb kisvárosnyi magyar költözött nemrégiben Németországba a jobb életkörülmények reményében.

Egyre több magyar költözik külföldre a munkavállalás miatt

Egyre több magyar költözik külföldre a munkavállalás miatt

Ezt támasztja alá az is, hogy a németeknél tovább növekedett a bevándorlási hullám, ezáltal 2014 első félévében az országban közel 700 ezer bevándorlót regisztráltak, ami több mint 20 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Amennyiben ezekhez a számokhoz hozzávesszük az illegális bevándorlók arányát is, akkor az a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak tavaly körülbelül 1 millió ember érkezett Németországba egy jobb élet reményében.

A német bevándorlás mértéke egyébiránt olyan mértékű lett az elmúlt években, hogy sorban immáron negyedik alkalommal kellett százalékban kifejezett kétszámjegyű növekedést regisztrálni. A bevándorlók jelentős része ráadásul nem Ázsiából, hanem más európai tagállamokból érkezett, ezáltal a Magyarországról kimenekült munkakeresők száma is jelentős növekedésnek indult.

A lengyelek és az olaszok is Németországba tartanak

A Destatis statisztikái szerint csak 2014 első félévében – tehát a január elejétől június végéig tartó időszakban – közel 30 ezer magyar költözött ki Németországba, ami közel 1500 emberrel, és majdnem 6 százalékkal több az egy évvel korábban regisztrált adatokhoz képest. Ezzel az adattal hazánk az ötödik helyen áll azon a bevándorlási listán, amelyet Németország vezet, előttünk pedig olyan tagállamok kaptak helyet, mint Lengyelország, Románia, Bulgária vagy a közeli Olaszország, ahonnan szintén a gazdasági problémák miatt menekülnek ki az emberek.

A tavalyi esztendő első felében több mint 650 ezer bevándorló érkezett a németekhez, ami közel 120 ezer fővel és 20 százalékkal több, mint az egy évvel korábban mért értékek. A bevándorlás folyamata a szerkezet tekintetében egyébiránt nem változott, ezáltal az érkezők 85 százaléka uniós tagállamból származott, a legnagyobb mértékben pedig a horvátok száma emelkedett meg – 202 százalékkal több mint 21 ezerre –, akik 2013-ban csatlakoztak az unióhoz, és azonnal ki is használták ebből fakadó előnyeiket.