Gazda(g)ság és szerelem

Egy amerikai, népszerű és közkedvelt bank által készített felmérés szerint a résztvevő tengerentúliak több mint fele állított, hogy a pénz – és az egyén gazdasági helyzete – fontosabb, mint a szerelem. A megkérdezettek mindössze 44%-a nyilatkozott úgy, hogy előnyben részesíti a szerelmet.

Több mint a fele jelentette ki, hogy pénzügyileg stabil társat szeretne, olyat, aki anyagilag rendezett körülményeket és stabil hátteret tud nyújtani a családnak. Vajon valóban ennyire fontos az anyagi háttér egy boldog párkapcsolatban?

Ahogy felnőttünk

Szociológiai és gazdasági kutatások ezrei bizonyítják: az, ahogy és amilyen anyag körülmények között felnőttünk, alapjaiban határozza meg a pénzhez való hozzáállásunkat, valamint a majdani párunkkal kapcsolatos elvárásainkat. Azok a párok, akik hasonló háttérrel rendelkeznek, általában közel azonos módon állnak az anyagiakhoz – míg ha teljesen eltérő annak a két családnak az anyagi helyzete, amelyből a pár egyik és másik tagja érkezik, gyakoribbak a pénzügyekkel kapcsolatos nézetkülönbségek.

A 21. században a pénz és anyagi helyzet számos dolog mérőeszköze, ami nem feltétlenül van rendjén, de a fogyasztói társadalom ezen alapul, és egyelőre egyéni szinten van lehetőségünk ezen változtatni – ami valljuk be, nagy tudatosságot kíván.

Ennél a témánál is, csakúgy, mint minden másnál, kiemelten fontos, hogy őszintén beszéljük meg az igényeinket, elvárásainkat, és igyekezzünk párunkkal kompromisszumot kötni, és gazdasági-pénzügyi nézeteinek lehetőleg közös nevező alá hozni.

Fizetésbéli különbségek

Továbbra is erősen tartja magát az a nézet, hogy a férfi járuljon hozzá anyagilag nagyobb mértékben a családi kasszához. Vannak párok, akiknél ez nem így történik – náluk gyakoribbak a kisebbségi érzésből adódó konfliktusok, hiszen hatalmas a családokon a társadalmi nyomás anyagiak tekintetében is.

Mivel a sok évszázados beidegződés miatt még mindig azt várják el sokan, hogy a férfi tartsa el a családot, azoknál a pároknál, ahol ez nem így van, komoly frusztrációt jelenhet meg, amely akár merevedési zavar formájában is testet ölthet.

Őszintén, odafigyeléssel, szeretettel és megértéssel a pénzügyi, anyagi nehézségekből és eltérésekből adódó problémák is kiválóan kezelhetők. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel!