Hogyan marad erős a szerelem egy gazdasági válság küszöbén?

2020-ban az egyik legtöbbet emlegetett szó a koronavírus lett, pedig csak március környékén kezdtük vele komolyabban is foglalkozni. A kialakult helyzet az egész világra, így annak a gazdaságára is lényegesen hatással volt.

Rengeteg munkahely ment tönkre, sokan kénytelen még ma is otthonról dolgozni, mások pedig teljesen új területen kezdték a munkát. Sajnos ezek a helyzetek minden emberre hatással voltak, és rengeteg párt kényszerítettek választás elé.

A munkanélküliség, a pénzügyi problémák, a változó munkahely, de még az otthon dolgozás is megnehezítette a szerelmesek életét.

De vajon mit tehetnek, hogy a kapcsolatuk még egy ilyen helyzetben is működjön?

  1. Az őszinteség most fontosabb, mint valaha. Amikor elveszítjük a munkát, vagy hirtelen nehezebben tudunk kifizetni valamit, akkor először a szégyenérzet győz. Lehet, hogy a férfi nehezen ismeri be a felesége előtt, hogy már nem tudnak megvenni bizonyos ruhadarabokat. Azonban, ha erről hallgat, akkor adósságba sodorja a családot, aminek még súlyosabb következményei lesznek. Persze, ilyenkor az is nagyon fontos, hogy a másik fél megértő legyen, mert ha elkezdi szidni, ócsárolni a párját, akkor az amúgy is rossz helyzetet még rosszabbá teszi. Ilyenkor a férfiaknál pánik és stressz jelentkezhet, ami akár impotenciát is okozhat.

  1. Másik fontos lépés az, hogy hallgassuk meg a másikat. Lehet, hogy már tisztában vagyunk a tényekkel, viszont a párunk attól még szenvedhet, hiába nem beszél róla. Talán csak minket akar megnyugtatni azzal, hogy csendben van, viszont ezzel hosszútávon magának okoz fájdalmat, ami végül mindkét félre kihat. Ne engedjük, hogy a szerelmünk bezárkózzon, hanem kérdezzünk rá az érzéseire újra meg újra, és biztosítsuk a szeretetünkről.
  2. Végül pedig beszélni kell az alkalmazkodásról. A gazdaság folyton változik, így nekünk vele kell változni. Ha eddig színházban dolgoztunk, viszont most be kell állnunk takarítani, akkor fogjuk fel úgy, mint egy élményt. Ahogy egy változás vezetett el minket idáig, úgy a változás újra el fog jönni.