Hogyan változnak meg a kapcsolatok a gyermekvállalás után?

A gyermekvállalás a kapcsolatok kiteljesedését jelenti. A leendő szülők boldogan tervezik a gyerekkel közös jövőjüket, hogyan fogják fürdetni, etetni és általában véve nevelni a csöppséget.

Jó, ha az első gyermek születése a kapcsolat olyan időszakában történik, amikor már megszilárdultak az érzelmi szálak. Stabil kötelékek hiányában ugyanis kérdéses, képesek lesznek-e egyáltalán túlélni az elkövetkezendő éveket. A mézes-mázos tervezgetés után az újdonsült szülőkre szó szerint rászakad a valóság, ami valljuk be, egyáltalán nem olyan, mint ahogy azt álmaikban elképzelték.

De hogyan is hat az első gyermek megszületése a párkapcsolatokra? Miért megy tönkre sok házasság a gyermekvállalás után?

Semmi sem lesz olyan, mint régen

Egyesek szerint a terhesség nem csak a magzat fejlődését szolgálja, de segíti a szülővé válás folyamatát is. Egyfajta átmenetet képez két életszakasz között. A régi időkben úgy tartották egy lány ilyenkor érik csak igazán nővé.

A terhességet természetesen máshogy élik meg a felek. A nő fizikailag is érzi a változásokat. A férfi ezzel szemben csak közvetett módon szemléli a történéseket. Empatikusabb férfiak kissé szerencsésebb helyzetben vannak. Ők könnyebben vészelik át a női hormonváltozásokból adódó kellemetlenségeket.

Már ilyenkor elkezdődhet egyfajta eltávolodás a házastársak között. A nők egy része minden figyelmét a testében növekvő parányi életre irányítja, ezért a férfiak egyre inkább elhanyagolva érzik magukat. Válaszul a nők elhitetik magukkal, hogy a terhesség összes baját egyedül nekik kell viselniük. Bár továbbra is együtt élnek, a felek közti távolság mégis napról napra növekszik.

Ahogy közeledik a szülés időpontja, ezek a jelenségek általánossá válhatnak. Ezt erősíti a testi kontaktus hiánya is. Sok pár ebben a megváltozott állapotban ódzkodik a szextől, pedig az minden egészséges kapcsolat erős fenntartója.

Megváltozott szerepek

Manapság a nők is ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak. Karriert építenek és vezető pozíciókat töltenek be. Ráadásul minél nagyobb ambíciókkal és energiákkal rendelkezett egy nő a szülése előtt, annál nehezebben viseli el a háztartásbeliként eltöltött éveket.

Akaratlanul is, de a gyermek érkezésével a régi, hagyományos családmodell lép életbe. Anya otthon van, gondoskodik a gyerekről, apa pedig dolgozni jár. Ezt nagyon sok nőnek nehéz elviselni. „Mintha feladtam volna önmagamat” – mondják sokszor.

Egy gyermek rengeteg törődést igényel, ezért a terhesség időszakához képest a szülés után még kevesebb idő jut a pároknak egymásra. Pedig szükség lenne arra, hogy minden nap törődjenek egy kicsit a másikkal is. A minőségi időtöltés hihetetlen energiákat tud adni, amelyek képesek túllendíteni a szülőket minden akadályon.

Közös megegyezés hiánya

A kapcsolatába mindenki visz otthonról bizonyos tapasztalatokat. A gyermek nevelésekor is ezekre alapoznak, ezért a legtöbb esetben nincs teljes harmónia a párok között. A közös megegyezés kialakítása szintén időbe telik, de elengedhetetlen, mivel egy gyereket sem lehet többféle elgondolás alapján nevelni. A probléma elkerülése érdekében akár a terhesség alatt is születhetnek kompromisszumok, amelyekhez később mindenkinek alkalmazkodnia kell majd.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a bizonyos varázsszóhoz, ami segíthet megmenteni a kapcsolatokat. Felkészülés! Ennek azonban nem csak a kiságy, a babahordozó és a töménytelen mennyiségű, cuki ruhácskák vásárlásából kell állnia. Minden lelki és egyéb érzelmi tényezőt számba kell venni ilyenkor. Nagyobb megértés, türelem és végtelen szeretet kell ehhez, de mindenképpen megéri.