Hova éri meg befektetni a pénzünket?

Mindenkinek szükséges némi megtakarítás, hiszen sohasem tudhatjuk mit hoz a jövő. Sajnos a jegybanki alapkamat nagyon alacsony, ezért a kamatok is azok. Lássuk néhány ötletet, hogy manapság hova érdemes tenni a pénzünket.

Bankbetétek, megtakarítási számlák

A bankbetétekre rekordalacsony kamatot fizetnek, van, ahol a látraszóló kamat 0,1%. Ha van a számlánkon pénz, akkor inkább kössük le rosszabb-rövidebb időre, és akkor kaphatunk valamicskével többet, bár ez sem túlságosan sok. Ha havonta félre tudunk tenni legalább tízezret, akkor érdemes a megtakarítási számlák között keresgélni. Ezek többet fizetnek általában, mint a sima bankbetétek, jelenleg évi 2%-ot lehet vele „kaszálni”. A kamatadó és az EHO levonása után a kamat 78%-át kapjuk meg.

Befektetési tanácsok

Befektetési tanácsok: olvasd a cikket! Sajnos manapság nagyon alacsony kamatokat adnak a bankok

Állami támogatások

Van, amihez az állam extra pénzt ad hozzá, attól függően, hogy mennyit fizettünk be. Ilyen a Lakástakarékpénztár, ami 30%-ot, évi max. 72 ezer forintot hozhat, de szép summát takaríthatunk meg az Önkéntes nyugdíjpénztárral, az Önsegélyező pénztárral vagy az Egészségpénztárral. A három pénztárral összesen évi 150 ezer forint adóvisszatérítést szerezhetünk. A Nyugdíj előtakarékossági számlához is ad adóvisszatérítést az állam, ez is akár évi 130 ezer forint lehet, függően attól, hogy mennyi pénzt fizettünk be a számlára, és mennyi adót az államkasszába.

Állampapírok

Az állampapírokban az a jó, hogy nagyon biztonságosak, és nem kell EHO-t fizetni utánuk. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyektől a 15 éves Magyar Államkötvényig mindenki megtalálhatja a neki megfelelő időtartamú jegyet. Ha mindezeket TBSZ (Tartós Befektetési Számla) számlán vezetjük, 3 év után csak 10% kamatadót kell fizetnünk, 5 év után pedig elengedik a 16%-ot. A kisgyermekeseknek a Babakötvény is jó befektetés lehet.

Befektetési alapok

Elég széles a paletta a befektetési alapok háza táján, a kockázatmentes portfolióktól a nagyon kockázatosakig mindent megtalálhatunk. Érdemes alaposan körbejárni a témát, mert akár súlyos pénzeket is veszíthetünk, ha nem értünk hozzá. A befektetési alapok vásárlásának és eladásának külön díjuk is szokott lenni, szóval legyünk körültekintőek, ha ilyenek vásárlására adjuk a fejünket.