Így kössük le gyermekünk figyelmét a lakásban

Beköszöntött az ősz, a hideg és az esős idő évszakja. Egy olyan hétvégén, amikor egy percre se tudunk kilépni a lakásból, nem könnyű a kisgyermeket figyelmét lekötni. A szokásos, minden nap játszott játékokat hamar megunják, ilyenkor pedig nekünk szülőknek kell kreatívan gondolkozni és kitalálni valami olyan dolgot, amely akár órákon át érdekes lehet számukra.

Ha „bezárva” vagyunk a kis lakásban akár több gyerekkel, hamar elkezdenek unatkozni, így pedig percek alatt a feje tetejére állhat az egész lakás.

Hogyan kreatívkodjunk a kicsikkel?

Ha kisgyermekeink vannak, biztosan találunk otthon gyurmát, rengeteg színes ceruzát és filctollat. Ha pár napot bent kell töltenünk velük, jó, ha ezeket elővesszük, hiszen a legtöbb gyerek szeret rajzolni és különböző dolgokat alkotni. Próbáljuk már a legkisebbeket is olyan dolgokba bevonni, mely új és érdekes lehet számukra. A kéz és a tappancs lenyomat készítését már az egy éves apróságok is nagyon tudják élvezni, ehhez pedig nincs is másra szükség csak festékre és egy lapra, melyre a lenyomatot készíthetünk.

Vigyázzunk, hiszen ebben a korban imádják a gyerekek a praclijukat a szájukba venni, ezért ügyeljünk arra, hogy a festéket alaposan mossuk le a kezükről.
A kicsit idősebb gyerekekkel a hidegebb időjárás közeledtével készíthetünk őszi dekorációt a lakásban.

Míg szárazabb az idő, gyűjtsünk velük lehullott, száraz faleveleket, melyekről otthon, tempera segítségével színes lenyomatott tudunk készíteni. Száradás után ezeket a levél lenyomatokat egyesével vágjuk ki. Óvódás korú gyermeknek adjunk gyerek ollót, próbálkozzanak ők is a levelek kivágásával. Ezután egy erősebb karton lapból vágjunk egy olyan hosszúságú csíkot, mely körbeéri a gyerek fejét, majd ragasztással, vagy tűzőgép segítségével rögzítsük a végeket úgy össze, hogy egy kört kapjunk. Erre aztán ragasztó stift segítségével hagyjuk, hogy a gyerek sorba felragassza a leveleket és a fejére felvéve, ezzel a dísszel egy igazi indiánná változik át.

De ha igazán ügyesek vagyunk, egy fakanál, néhány régi rongy segítségével egy mini madárijesztőt is készíthetünk, ennek ragasztását végezzük el mi, valami erősebb ragasztóval. Az ő kezébe pedig addig adjunk fekete filctollat, hogy kipingálhassa a madárijesztő arcát.