Így segíthet egy könyvelő az egyéni vállalkozóvá válásban

A saját vállalkozás elindítása mindig nehéz feladat, hiszen rengeteg papírmunkával, feszültséggel és feladattal jár. Sok cégvezető követ el hibát már a legelején, hiszen csak a cég alapítása után kér segítséget alapvető gazdasági, jogi, adminisztrációs, pénzügyi és adózási keretek kidolgozásában.

Könnyen a vállalkozásukba vagy akár saját ingó és ingatlanukba is kerülhet, ha nincs minden rendben a papírjaikkal, könyvelésükkel. Ennek elkerülése végett mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, aki képes a megfelelő segítségnyújtásra.

Miért jó egy könyvelő segítsége?

Egy jó könyvelő szakértelme az ilyen esetekben aranyat érhet, érdemes tehát felkeresni egy könyvelőirodát és első lépésként időpontot egyeztetni. Ezt követően a megfelelő adózási mód meghatározásával, a cégforma közös kiválasztása is lehetséges. Statisztikák szerint az év elején indított vállalkozások több mint harmada tönkremegy a rossz stratégiák kiválasztása miatt.

A gazdasági, jogi, adózással kapcsolatos tudást hagyják szakemberekre, hiszen laikusként az összes szabályt, előírást képtelenség betartani. Az egyéni vállalkozásokat több hivatalnál is kötelező bejelenteni. A könyvelő továbbá segítséget tud nyújtani a cégforma kiválasztásában (Bt, Kft stb), alapvető pénzügyi és adózási szabályok közötti eligazításban, segítséget nyújt a saját adminisztrációs rendszer kialakításában, a cég pénzügyeinek megfelelő kezelésében, könyvelés elvégzésében, a munkaerő foglalkoztatásának szabályainak tisztázásában, illetve tájékoztatnak az induláskor szükséges adózási kérdésekben.

Továbbá segítséget nyújthat az egyéni vállalkozóvá válás lépéseivel kapcsolatban is. Egy jó könyvelő a cége legjobb barátjává válhat így érdemes körültekintően választani, illetve garancia vállalás után érdeklődni. Egyes könyvelő irodák ugyanis garanciát vállalnak az elvégzett munkájuk után, ha az ügyfél mégis büntetést kapna, akkor az iroda magára vállalja a büntetés teljes költségét.