Így spóroljunk otthon

A mindenki által ismert COVID-19 a magyar gazdaságot is megrengette. Rengeteg ember maradt munka nélkül, és sok családnak kellett minden erejét bevetnie a túlélés érdekében. Egyelőre nem tudni, hogy miképp fogjuk visszakapni az egykori életünket, de addig is tehetünk valamit önmagunkért. Csökkentsük a kiadásainkat!

Az első az étkezés. Érdemes felírni egy listára, hogy havonta mennyi pénzt költünk el édességre és rágcsálnivalóra. Nyugodtan kihúzhatjuk a cukros üdítőket, és mindent, ami az egészségünkre káros. Az élelmiszernél nem éri meg a nagy spórolás, hiszen a testünk működéséről van szó, de nyugodtan elvehetjük a felesleges kiadásokat.

Ezután jön a ruházat. Magyarországon is egyre több olyan bolt nyílik, ahol baráti áron tudunk vásárolni. A használt ruhák között szintén találunk rejtett kincseket, ez pedig természetbarát megoldás is egyben. Azonban az a legjobb, ha megpróbálunk nem venni semmit.

Általában az embereknek sokkal több ruhájuk van annál, mint amire tényleg szükségük lenne. Nézzük át a szekrényüknek, és ne engedjünk a kísértésnek. Csak azt vegyünk, amiből tényleg nincs otthon.

Ezután jön az otthonunk. A villanyszámla szintén szabályozható valamennyire, csak arra kell figyelnünk, hogy ne hagyjunk égve lámpákat, ne szóljon a tévé feleslegesen, és ne fűtsünk teljes erőből. Ugyanez érvényes a vízre is, zárjuk el gyorsan a csapot, ne hagyjuk feleslegesen folyni. Ezekkel a lépésekkel a Földünknek is kedvezünk, miközben a számlánk is csökkenni fog.

De mi van akkor, ha éppen költözünk vagy építkezünk? A spórolás itt azt jelenti, hogy minőségi alapanyagot választunk, ami a következő évtizedekben visszatérül. Családi házaknál a tégla a legjobb, de egyre többször találkozni a modern könnyűszerkezetes épületekkel is.

Érdemes megvizsgálni a készházakat, mivel ezek a legjobb alapanyagokból készülnek, és nagyon gyorsan beköltözhetünk. Ezek a házak összességében olcsóbban jönnek ki, mint egy évekig tartó építkezés, ami a mai gazdaságban is megállja a helyét.

Te hogyan spórolsz otthon?