Intertool 2016

2016. május 10-től 13-ig egy igazán különleges gyártástechnológiai szakvásár nyílik Ausztriában Intertool 2016 név alatt, amelynek részeként a látogatók az ország gazdaságának egyik igen fontos szegletében, a fémfeldolgozó iparágba, illetve az ehhez kapcsolódó szegmensekbe nyerhetnek betekintést.

Az esemény részeként rendezik meg idén is a SMART Wien névre keresztelt eseményt, amelynek részeként 250 kiállító érkezik és várja az ipari méréstechnika, illetve a különféle iparágakhoz kapcsolódó eszközök, szerszámok és egyéb műszerek ismerőit, illetve kedvelőit.

Gazdasági együttműködés és 3D nyomtatási fórum

Az Intertool 2016 keretein belül idén is rendkívül fontos szerepet kap néhány dedikált, mondhatni exkluzív program. Ezek közül az ipari vásár egyik fénypontjának a Folyamatlánc névre keresztelt eseményt tekinthetjük, amelynek a lényege, hogy hat piacvezető gyártástechnikai vállalat gazdasági együttműködéséről tájékozódhatunk bővebben, amelynek részeként szakmai programokra és előadásokra is számíthatunk majd.

Szintén jelentős eseménynek ígérkezik az Intertool 2016 berkein belül megrendezésre kerülő Osztrák 3D Nyomtatási Fórum és Kiállítás, amely egy igazán átfogó és izgalmas betekintést nyújt a 3D nyomtatás alkalmazási területeibe, valamint az új technológia sajátosságaiba a generatív tervezéstől kezdve a gyártásig bezárólag. Amint az a szakmai fórum beharangozójából is kiderül, a 3D nyomtatás lehetőségeinek ezúttal sincs határa, hiszen a nyomtatók alkalmazásának sora szinte végtelen, így az ipari mérés- és orvostechnika legkülönfélébb területein át, a munkabiztonságot, a jogot és a kutatásokat érintve a topológiai optimalizálásig tart. A fórumon mintegy 25 előadó, 25 igazán neves cég szakértője tart előadást és gyakorlati bemutatókat is az említett témákban.

Intertool 2016

Intertool 2016

ÖGfZP Netzwerk ZfP és Ipar 4.0

Az Intertool 2016 keretein belül immáron negyedik alkalommal jelentkezik egy saját rendezvénnyel az ÖGfzP Netzwerk, akik a roncsolásmentes vizsgálatot népszerűsítik, amely valamennyi iparágban, főként a minőségbiztosítás, a minőség-ellenőrzés, a folyamatvezérlés és a méréstechnika terén elengedhetetlen eszközzé vált. A röviden csak ZfP néven ismert újdonságot azért alkalmazzák egyre többen, mert még az üzemeltetés vagy a kipróbálás előtt felismeri az alkatrészek vagy a szerkezetek rejtett, szabad szemmel nem látható hibáit, amivel ki lehet zárni olyan meghibásodásokat, amelyek sok esetben akár emberéleteket is követelne, legyen szó akár repülőgépek alkatrészeiről, akár a gázellátásról, vagy éppen az erőművek üzemeltetéséről.

A roncsolásmentes módszer mellett a számtalan kiállító változatos bemutatói mellett egy különleges szemináriummal készül az eseményre a Bécsi Műszaki Egyetem Gyártástechnikai és Nagy Teljesítményű Lézertechnikai Intézete is, akik az Ipar 4.0 korszakába vezetnek be minket egy virtuális kirándulás által. Az eseményen megismerhetjük a jövő iparának legnagyobb újdonságait, legyen szó akár a kutatási, akár a szakemberképzési, a politikai, a gazdasági, vagy a méréstudományi területeken. Az Intertool 2016 tehát megválaszolja majd a közeljövő legnagyobb kérdéseit az érdeklődők számára, akik nem csak betekintést nyerhetnek a tudomány és az ipar legnagyobb újdonságaiba, hanem megismerkedhetnek a kutatási és fejlesztési projektek legújabb eredményeivel is.

Az IFT idén egyébiránt különös figyelmet szentel majd a szemináriumon az intelligens gyártórendszerekre, amelyek kapcsán főként a különféle ipari gyártástechnológiai innovációkat érintik és emelik ki a leginkább. Az egyetem munkatársai így érintik majd a már meglévő, vagy az újszerű gyártási folyamatok továbbfejlesztését, azok optimalizálását, a termelés digitalizálását, az érzékelők és a vezérlő elemek integrálását, valamint a gyártási adatok intelligens kezelését is. Mint az IFT már az előadás előtt felhívja rá a figyelmet: a közeli jövőben a hagyományos gyártástechnikai feladatok mellett már az információtechnológia által fektetett óriási kihívásokkal is számolnia kell az iparnak, amire előadásukkal mindenki képes lesz felkészülni majd.