Közös kassza, avagy hogyan rendezzük a pénzügyeket a párkapcsolaton belül?

Amikor egy pár összeköltözik, esetleg eljegyzi egymást, akkor a rózsaszín ködön át előbb-utóbb előkerülnek a szürkébb témák, mint a pénzügyek is. Ezek a kérdések sok vitát generálhatnak egy kapcsolatban, ezért mindenképp érdemes foglalkozni velük. Hogy melyik a jobb megoldás, a közös vagy az önálló kassza, azt embere válogatja.

Persze egy komoly és mély párkapcsolatban a pénzügyi kérdések sem fognak vitát generálni. Érdemes persze előre tisztázni, hogy ki hogyan képzeli a pénzügyek kezelését, mert a pénzköltési szokásaink nagyon eltérőek lehetnek.

Számos mém létezik a hölgyek túlzott vásárlás mániájáról, de ez a férfiakat is ugyanúgy érintheti. Összeköltözés előtt érdemes megbeszélni, hogy ki fizeti a számlákat, vagy hogy kinek a bankszámlájáról kerül majd elutalásra, ki fizeti a lakást, és a bevásárlás is hasonló kérdés.

A közös kassza sem jelenti azt feltétlenül, hogy egymás tárcájában kellene turkálnunk, mert úgy is lehetünk közös kasszán, hogy a saját számlánkról félreteszünk valamennyit, és nem kérdezünk rá minden egyes költésnél a párunknál, hogy szabad-e. A közös kassza akár csak annyit is jelenthet, hogy a számlákat, bevásárlásokat közösen fizetjük, és nem vitázunk, hogy tegnap én fizettem a boltban, ma pedig te fogsz.

Hogyan kezeljük a pénzügyi kérdéseket, ha az egyik fél sokkal jobban keres? 

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert ebbe sokszor nemcsak a pár, de az egész család beleszól. Számos sztori született már arról, hogy egy kevesebbet kereső partner a család szerint csak a pénzéért van a másikkal. De az is generált már vitákat, hogy egy nő jobban keres, mint egy férfi, amit persze az erősebbik nem képviselője nem tudott elviselni. Ezeket a kérdéseket is érdemes előre tisztázni, hiszen komoly vitákat eredményezhet. Ma már egy nő is lehet vezető beosztásban, és kereshet jól, akár jobban is, mint a párja.

Ezt sok férfi viseli nehezen, ezért a költözés előtt mindenképp beszéljük meg a párunkkal, hogy őt ez zavarja-e, és ha igen, hogyan lehet megoldani. Persze arra sem árt figyelni, amit ugye a család mond, hogyha jobban keresünk, a másik ne használhasson ki minket.