Lakás vásárlása egy életre

A lakhatás, az ingatlanok a magyarok kedvenc befektetése és legnagyobb megtakarítási eszköze volt és úgy tűnik, hogy az is marad. Azonban egy olyan országban, ahol inkább lakástulajdonosok, mint bérlők élnek, van-e értelme a lakást befektetésnek tekinteni? A válasz igen.

Az első lakás vásárlását mindig befektetésként kell kezelni. Ugyanakkor tisztában kell lennünk néhány alapvető árnyalattal, amelyek inkább a globalizált világ pénzügyi oktatásának, mint a más generációkból és körülményekből örökölt konzervatív modellnek felelnek meg.

A saját otthon megvásárlása

Egy olyan lakás, amelynek megvásárlása és eladása 30 vagy több évre szóló jelzáloghitelt (adósságot) generál, nem nevezhető jó befektetésnek. Ezt az opciót egy olyan életprojekt keretében tervezték, amely valószínűleg nem esik egybe azzal, amely a jelzáloghitel végén lesz. Ezek az otthonok általában nagyok, családnevelésre tervezték őket, és a piac sztártermékei.

Magas az áruk, és hosszú távú kockázatot jelentenek a munkaerő- és ingatlanpiaci ingadozások, a családi helyzet, vagy egyszerűen a magas fenntartási költségek miatt. Ezen túlmenően ezek az otthonok olyan adósságot jelentenek, amely számos más életre vonatkozó döntést is feltételez.

A lakás, mint befektetés

Ezt a lakástípust úgy tervezték, hogy egy adott helyzetre reagáljon, és megszerzése után várhatóan rövid vagy középtávon eladásra vagy bérbeadásra kerül. A hétköznapi lakhatás inkább csak eszköz más célok eléréséhez. Ez a lakástípus nagyon jól működik befektetésként, mivel az ingatlanpiac rövid és középtávon kiszámíthatóbb.

Ha van jelzálog, akkor az nem befektetés

Bár vannak kivételek, ahhoz, hogy az átlagpolgár megengedhesse magának, hogy lakást vásároljon, általában jelzáloghitelt kell felvennie. Ezt a szempontot, valamint az ingatlanpiac alacsonyabb dinamizmusát figyelembe kell venni ahhoz, hogy az ingatlanügylet nyereséges legyen. Ezért az ingatlanvásárlás hivatalossá tétele előtt elemezni kell a pénzügyi és az ingatlanpiac stabilitását és kiszámíthatóságát, mivel a pénzügyi piac dinamikusabb, és megváltoztathatja a jelzáloghitel jellemzőit.