Mennyire befolyásolja a gazdaság a gyerekvállalást?

Ez egy olyan kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie magának, ha gyereket akar. Az állatoknál azt látjuk, hogy a szaporodás elsődleges és alapvető ösztön, amely természetes módon keletkezik, egy bizonyos életkortól kezdve egyszerűen megjelenik és felbonthatatlan egységet alkot. Az embereknél azonban ez valamivel összetettebb.

Egészen a közelmúltig úgy vélték, hogy az embereknek van nemzőösztönük, azaz az életkorral együtt jár az anyaság / apaság iránti késztetés. Ez azonban egy nagy mítosz, valójában tévhit, nem beszélhetünk anyai / apai ösztönről, mert ez nem minden emberben fordul elő, és nem veleszületett viselkedés, hanem igenis képesek vagyunk eldönteni, hogy akarunk-e gyermeket vagy sem.

A valóságban a gyermekvállalásról szóló döntés inkább egy olyan tendenciához kapcsolódik, amely minden egyes emberben megvan, és amelyet erősen kondicionál a társadalom, amelyben az illető él, az életértékek, a kapott oktatás, a gyermekkorban megélt családmodell, valamint az aktuális gazdaság, illetve milyen szülési költségekkel és árakkal érdemes számolni.

A nagy kétség a párban: legyen vagy ne legyen gyerekünk?

Amikor egy pár elkezdi mérlegelni, hogy vállaljon-e gyermeket vagy sem, személyes gondolkodásra kerül sor arról, hogyan élje az életét. Mély életsémákról beszélünk, arról, hogyan értjük magát az életet, és arról, hogy milyen örökséget akarunk hagyni magunk után. Láthatjuk, hogy amikor ez a nagy kérdés, hogy legyen-e gyermekünk, vagy ne legyen, vagy hogy az anyaság elhalasztása mellett döntsünk, teljesen két fő tényezőtől függ:

  • Külső tényezők: A kontextus, amelyben találjuk magunkat, tehát a társadalom, amely nyomást gyakorol a szülővé válás. Nagy mértékben befolyásol a gazdaság is, az alacsony fizetések, a munkahelyi bizonytalanság, a magas lakásárak, valamint a késői emancipáció.
  • Belső tényezők: E társadalmi tényezők mellett vannak személyes tényezők, amelyek teljesen egyéniek, és meghatározzák, hogy ki mennyire hajlamos arra, hogy anya vagy apa legyen, egyáltalán képes-e rá. Ez magában foglalja azt a vágyat, hogy szeretnénk-e szülővé válni.