Miben fognak változni 2019-ben a fogászati rendelők?

Egészen idáig a közfinanszírozott fogászati rendelők szinte teljes mértékében kimaradtak az egészségügyi támogatások alól. Az elmúlt pár hónapban azonban mégis több olyan intézkedés is kezdetét vette, melynek köszönhetően talán ők is fel fognak tudni zárkózni, várhatóan már a jövő évre.

Hatalmas előrelépésnek mondhatjuk például azt, hogy hazánkban nemrégiben egymilliárd forinttal növelték meg a fogászati szakrendelésre szánt összeget.

Ez is érdekelheti:

Ha állami fogorvoshoz megyünk, 18 év felett, illetve 62 év alatt minden kezelés teljesen térítésmentes lesz. Csupán a fogpótlást, illetve a különböző fogmegtartó kezelésnél kell számítanunk plusz költségre. Azonban a korábbiakkal ellentétben, a szuvas fog betömése vagy éppen eltávolítása, esetleg gyökérkezelése teljesen térítésmentes lesz.

Több változás is életbe lép 2019 januárjától

Nemrégiben a fogorvosi tagozat azzal a kéréssel kereste fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrás miniszterét, hogy végre megszűnjön a közfinanszírozásban dolgozó fogorvosok hátrányos helyzete.

Hermann Péter nyilatkozott ez ügyben, melyből azt tudhattuk meg, hogy az egészségügyi államtitkárral már most is különböző tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban. Emellett a politikus elvállalta azt, hogy valóban fel kell zárkózniuk a fogorvosoknak, így ígérete szerint több pontban fogják véghez vinni ezt, várhatóan 2019-ben. Ennek eredményeként pedig jövő évtől kezdve, a fogászati költségvetés ötmilliárd forintos összeggel fog rendelkezni, amely biztosítani fogja a fogászati alapot, illetve a szakellátások rezsitámogatását is.

Egyelőre arról még nincs hír, hogy hány olyan fogorvos praktizál, mely magánrendelőben, illetve közfinanszírozott intézményben is dolgozik egyszerre, de mivel már a fogorvosokra is kiterjesztették a betelepedési pályázatokat, így elkezdtek növekedni az évek óta betöltetlen praxisok is.

Emellett jövő év januárjától más változás is életbe fog lépni a fogorvosi rendelőkben. Az uniós jogszabályok miatt minden egyes fogászati rendelőben kötelező lesz egy amalgámszeparátort felszerelni, annak érdekében, hogy a már eltávolított amalgám tömés ne szennyezze a környezetünket.