Miért is kritikus az a bizonyos hetedik év?

Van egy olyan, ma már kicsit közhelyesnek számító állítás, ami szerint a hetedik év környékén minden párkapcsolat elromlik. Egyesek riogatásnak tartják, míg mások nagyon is hisznek a létezésében. A hetedik évet pszichológusok is vizsgálták és úgy tűnik, találtak valóságalapot a jelenséghez. El is kezdtek mindenféle magyarázatokat gyártani hozzá.

Honnan származhat a hetedik év elmélet?

1955-ben Marylin Monroe és Tom Ewell szereplésével bemutattak egy filmet. Az alkotás a Hétévnyi várakozás címet kapta. A történet egy átlagos férjről és családapáról szól, aki éppen hét éve házas. A nyári szünet alatt elküldi a családját nyaralni, ő pedig otthon marad. Szüksége van némi magányra, ezért nem is tervezi elhagyni a családi fészket.

A kísértés azonban házhoz jön, a szomszédba ugyanis egy hihetetlenül vonzó hölgy költözik, akivel a férfi érdekes kapcsolatba bonyolódik. Az egész film arról szól, hogy ezt a váratlan eseményt, mennyire képes túlélni a férfi házassága.

Sokan a film megjelenésével hozzák összefüggésbe a hetedik év körül kialakult misztériumot.

Élethelyzetből fakadó magyarázatok

Még maguk a pszichológusok sem értenek egyet abban, mi okozza a hetedik évben fellépő párkapcsolati problémákat.

Egyes szakértők úgy vélik, a kapcsolatok többsége erre az időpontra kezd ellaposodni. A párok általában ekkorra már túl vannak a legnagyobb izgalmakon, házat vettek, összeköltöztek és megesküdtek, illetve megszületett az első gyermek.

A gyermekvállalás kritikus mozzanat a párkapcsolatok életében, és sokan egyszerűen képtelenek megfelelően reagálni rá. A nehezen megteremtett harmóniába befurakszik egy harmadik kis ember, akinek igényei körül forog a világ. Kevesebb idő jut a pároknak egymásra, és alapjaiban változik meg korábbi életük.

Más pszichológusok szerint már a harmadik év végén elindulnak azok a folyamatok, amelyek a hetedik évre akár véglegesen is elronthatják a kapcsolatokat. A harmadik év során kezd elpárologni a rózsaszín köd. A korábbi álomszerű és meseszép kép helyett, a párok már realisztikusabb módon viszonyulnak egymáshoz. Ráébrednek a másik hibáira és gyengeségeire is. A hetedik évre derül ki, mennyire tudnak megbarátkozni a valósággal.

Biológiai, lélektani és egyéb magyarázatok

Létezik egy bizonyos Rudolf Steiner által leírt elmélet, amely szerint az emberi élet 7 éves periódusokra bontható. Hét évente mindenki életében olyan változások jönnek, amelyek néha komoly megpróbáltatásokkal járhatnak együtt.

Ezt az elméletet igazolja az emberi bioritmus is. Hét évente teljesen új emberek leszünk. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy sejtszinten is teljesen lecserélődjünk. Hihetetlen, de még a csontjaik is folyamatos változásokon mennek át.

Az emberek életére mindez a tudat alatt is kihatással van. Annak ellenére, hogy ma már nincs szigorúan meghatározva, mikor kell az ifjaknak házasságot kötni, mégis egyfajta minta szerint történik mindez. Ez a szabályozó erő maga a bioritmus. Tehát nagyjából mindenki ugyanabban az életszakaszban esik át bizonyos dolgokon. Az emberek többsége házasságot is egy ciklusban köt.

A 7 év a párkapcsolatoknál is a megújulás időszaka. A korábbi évek zárásaként rá kell jönnie a pároknak, mi az, ami ebből stagnáló állapotból tovább viheti a kapcsolatukat. Vannak, akik elbuknak ebben, de nagyon sokan képesek a továbblépésre.

Támogatás: megnézem