Miért zavarja a férfiakat, ha a párjuk jobban keres, mint ők?

Régen a párkapcsolati szerepek sokkal egyértelműbbek voltak, mint manapság. Régen az alapvető felállás az volt, hogy a férfiak dolgoztak, pénzt kerestek, a nők pedig a háztartást vezették és nevelték a gyerekeket. Az évek alatt ezek a szerepek eltolódtak, már a hölgyek is vállaltak munkát a gyereknevelés mellett, mára pedig sokszor a családban nem is férfiak építenek karriert, hanem a hölgyek.

Ez persze kihat sokszor a családalapítás kérdésére is, mert ennek is köszönhető, hogy míg régen egy nő 18-20 évesen vállat gyermeket, ma már inkább 25-30 éves korra tevődik ez.

A hölgyek karrierépítésénél a másik sarkalatos kérdés, hogy mennyit keres. Persze most senki tárcájában nem szeretnénk turkálni, a kérdés azért érdekes, mert manapság már egy nő kereshet többet, mint egy férfi, ugyanúgy kerülhet vezető beosztásba, ez pedig egy párkapcsolaton belül konfliktusokhoz is vezethet. Sok kapcsolat ment már tönkre amiatt, hogy a pár női tagja keresett jobban, ami a párját annyira zavarta, hogy veszekedéshez, sőt, akár váláshoz is vezetett a történet. Valahol persze érthető, hogy a férfiak szeretik a pénzügyeket a kezükben tartani, viszont ma már ezek a kérdések nem annyira egyértelműek, mint régebben.

Mit lehet tenni, hogy ne okozzanak konfliktust a pénzügyek?

Ha többet keresünk, mint a párunk, mindenképp érdemes tisztázni ezt a kérdést, még a kapcsolat elején, vagy legalább az összeköltözés/eljegyzés előtt. A pénzkérdésre sokan ilyenkor csak legyintenek, hogy nem lesz gond, úgyis közös kasszán leszünk, nem számít ki mennyit keres, mert közösen költjük el, ám ez később felszínre fog kerülni, mert ha nem a mindennapi élethez szükséges költségekről beszélnünk, mint a törlesztőrészlet, rezsi vagy a heti bevásárlás, már gond lehet belőle, hogy ki mennyit költ.

A férfiaknak ciki a párjuktól pénzt kérni valamire, a hölgyek pedig gyakorta vásárolnak maguknak, különösen akkor, ha meg is tehetik, és ilyenkor jönnek az olyan viták, mint a miből vetted, nincs is rá pénzed, és az azt veszek amit akarok, mert megkereshetem a rávalót. Ezeket jobb elkerülni, és tisztázni, a kérdéseket, hogy ki mennyit vállal a közös élet megteremtéséhez, és hogy a közös kassza mit is jelenet a felek számára.