Napelemek kerülnek a Toyota Prius következő generációjába

Óriási áttörést szeretne elérni a Toyota a környezetkímélő hibridautó, avagy a Prius következő generációjával, az autógyártó ugyanis nemrégiben elhatározta, hogy a napelemeket is alkalmazná a jövőben az autóiparban, amivel rengeteg új utat indíthatna el a hibridek világában.

Ennek megfelelően a következő generációs Toyota Prius már arra is képes lesz, hogy ne csak menetközben, hanem akár álló helyzetben is tölthesse akkumulátorait, amivel drasztikusan megnövekedhet az autó menettávolsága.

Újabb előremutató újdonság a Toyotától

Kétség sem férhet hozzá, hogy a nagyszerű konstrukcióból kifolyólag a Toyota Prius a világ egyik legjobb és leginkább favorizált hibridautója, ami nem csak a törésteszteken vizsgázott jól, hanem a fogyasztási rekordok kapcsán is. A japán autógyártó azonban ennyivel nem elégszik meg, ezáltal nemrégiben bemutatták a negyedik generációs Priust, amivel egy az autóipart, ezáltal pedig a gazdaságot alapjaiban megrengető technológiával szeretnék felvértezni az autót, méghozzá a napelemek alkalmazása révén.

Napelemek kerülnek a Toyota Prius következő generációjába

Napelemek kerülnek a Toyota Prius következő generációjába

A napelemek fejlődésével ugyanis a Toyota úgy gondolta, hogy ezúttal már biztonságosan is alkalmazhatók lennének ilyen panelek a Prius karosszériájának felső részén, amivel jó idő esetén lehetőség nyílna arra, hogy az autó akár álló helyzetben is tölthesse akkumulátorait, amivel a jelenlegi hatékonysági szint mellett akár további 10 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető lehet. Sőt mi több, a rendszer természetesen menetközben is termelné az áramot, így elegendő lenne a lámpák és még a légkondicionáló működtetéséhez is.

Európában is elérhető lesz

A legjobb hír a fentiek kapcsán, hogy a napelemes Toyota Prius immáron nem csak Ázsiában, hanem Európában is elérhető lesz, de Amerikában első körben nem, hiszen az Egyesült Államokban még nincs engedélyezve az a speciális üvegfóliás eljárás, amely nem csak balesetbiztonsági szempontból tenné lehetővé a napelem használatát, hanem a környezet káros hatásaitól is védené a szerkezetet.

Érdekesség, hogy a napelemek használatával már 2008 óta próbálkozik az autóipar, ekkor került bemutatásra a Saab részéről az a 9-X BioHybrid autó, amely már napelemekkel működött, és bár soha nem készült el, a Toyota Prius negyedik generációja azonban testközelbe hozza mindezt az emberek számára.