Olcsó, de strapabíró, avagy a legjobb választás, ha padlócserén gondolkodunk

Vásárlásnál sokunk életében szerepet játszik a terméke fordított összeg. Amikor azonban egy padló cseréjéről vagy felújításáról van szó, akkor a gazdaságnak megfelelően olyan kérdéseket is fel kell tennünk, ami a jövővel kapcsolatos.

Ha például olyan olcsó padlót választunk, ami néhány éven belül javításra szorul, akkor nem biztos, hogy sokat spóroltunk az áron, miközben egy jobb minőségű padlóval, akár tovább is húzhatnánk. Szerencsére léteznek olyan köztes megoldások, amik elérhető áron vannak, és mégis minőségi termékeket kínálnak. Ez lehetne a legjobb befektetés.

A laminált padló korszerűbb technológiának számít, mivel strapabíró, és rengeteg színben kapható. Találunk közöttük aprólékos mintázatokat, amik valódi kövekre és fára emlékeztetik a tulajdonosokat, ráadásul a praktikusságok is megemlítendő. A beépítési magassága 6 mm és 12 mm között mozog, ezt leginkább a felújításoknál kell észben tartani, hiszen ennyivel emelkednek a bútorok, és ezek szerint kell az ajtók alját lecsiszolni.

Egymáshoz illesztése pontos, nem kell hézagokat hagynunk, se kötőanyagot beletölteni.

Még a fánál is jobb

Ha hagyományos parkettával hasonlítjuk össze, akkor a laminált padló felső rétege tízszer kopásállóbb. Ez azt jelenti, hogy a néhány évente végrehajtandó felületkezelés nem szükséges, hiszen nem fog elkopni, ráadásul UV álló is. Ugyanakkor már létezik a parketta csiszolás nevű technológia is.

Keménységét úgy tudjuk elképzelni, hogy magas sarkú cipővel is végig topoghatunk rajta, és a véletlen kiborított oldószerek sem fognak benne kárt tenni, hála a kezelésének. Másik előnye az is, hogy magunk is feltehetjük, nem mindig muszáj szakembert hívni.

Ma már sokféle mintázat közül választhatunk, így nemcsak a fa szerelmesei nyerhetnek. Létezik például kőmintájú vagy csempemintájú, ezáltal több stílussal kombinálhatjuk. Hátránya, hogy nem szereti a vizet, így mindenféleképpen kerüljük a felmosást, és azonnal itassuk fel a kifolyt folyadékot.

Különböző kopásállóságban kaphatóak, ezt helyiségtől függően kell kiválasztani. Azonban, ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a jobbat megvenni.