Párkapcsolat vírus idején

A koronavírus, megjelenése óta óriási hatással volt mind a gazdaságra, mind pedig magukra, az emberekre is. Éppen ezért az emberek érzéseire is, hiszen a bezártság, az elszigeteltség nagyon sokakban hiányérzetet okozott.

Nem mehettek szabadon bárhová, nem szervezhettek programokat, nem voltak nyilvános rendezvények, ahol jól lehetett volna szórakozni. Sokan sajnos a munkájukat is elveszítették, ami hatalmas súlyt pakolt a párok vállára. Hiszen stresszel teli életben nehéz megőrizni egymás iránti érzéseiket.

Nagyon sokan otthonról voltak kénytelenek dolgozni, sőt talán még most is vannak, akik kénytelenek ezt tenni. A hosszú bezártság, összezártság nagy mértékben próbára tette a párkapcsolatokat. Bármennyire szereti egymást két ember, mégsem szeretnének napi huszonnégy órából huszonnégyet együtt tölteni. Nem egyszerű a pénzügyi nehézségekkel szembenézni ott, ahol csak egy aktív kereső maradt. Ha gyerekek vannak, akkor ez még nehezebb. Az anyagi gondok egy idő után képesek megölni két ember szerelmét is, ha nem figyelnek.

Mit tehetünk az érzelmek megőrzése érdekében?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a legrosszabb helyzetben is őszinték maradjanak egymáshoz a párok. Ha valaki elveszíti a munkahelyét, úgy érzi, teljesen kilátástalan minden, nincsenek előtte alternatívák, első körben kétségbeesik. Akár férfi, akár nő az illető, nehezebben ismeri be a másik előtt, hogy nem tudnak annyi mindent megvásárolni, mint addig. Ezeket a dolgokat meg kell beszélni. Nagyon fontos, hogy mindig maradjanak egymással megértőek és közösen próbáljanak megoldásokat keresni.

Fontos, hogy mindig meg kell hallgatni a másikat. Nem szabad engedni, hogy a másik bezárkózzon, magában őrlődjön a helyzet miatt. Inkább biztosítani kell a köztük lévő szeretetről. Sokat kell beszélgetni egymással. Beszélni kell a gazdasági helyzethez való alkalmazkodásról, biztatni kell a másikat, hogy nincs veszve semmi, a világ még nem dőlt össze, csak kicsit át kell konfigurálni a mindennapi életüket. Sosem szabad elfelejteni,  hogy mindig, minden mozgásban van, így a gazdaság is. Ahogy megromlott, úgy újra jobb is lesz majd.