Pénzkérdés egy párkapcsolatban

Amikor egy kapcsolat komolyra fordul, elengedhetetlen, hogy beszéljünk az anyagi dolgokról. Ha már együtt élünk, esetleg közös nyaralásokat tervezünk, esetleg egy nagyobb közös anyagi megterhelés vár ránk, mint az ingatlanvásárlás vagy az esküvő, akkor nem szabad ezt a kérdést sokáig halogatni.

Akik együtt akarnak élni, valószínűleg más-más anyagi helyzettel és bevétellel rendelkeznek, ezt pedig nem árt még az összeköltözés előtt tisztázni, ahogyan azt sem, hogy ezt együtt hogyan fogjuk majd kivitelezni.

Rengeteg kapcsolat ment már rá arra, hogy nem tisztázták előre az anyagi kérdéseket, illetve időről időre nem módosítottak rajta. Sok pár megegyezik abban, hogy a költségeket felesbe fizetik, de mi van akkor, ha az egyik fél lényegesen kevesebbet keres?

Vagy megbeszélik, hogy a rezsit az egyik fél fizeti, az étkezést, bevásárlást pedig a másik, aztán állnak a boltban, pakolják a kosarat, amíg az a fél, akire a fizetés hárul, pedig aggódik, hogy vajon van-e ennyi pénz a tárcájában? Fontos, kérdések ezek, melyek akár tönkre is tehetnek egy párkapcsolatot.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a pénz megmérgezze a párkapcsolatunkat?

Rendkívül lényeges, hogy az összeköltözés előtt, vagy legalább utána tisztázzak a pénzt érintő kérdéseket. Ki mennyit keres, hogyan szeretnénk intézni a pénzügyeket: együtt vagy külön, de az is fontos lesz, hogy mi mekkora mértékbe tud beszállni az étkezésbe vagy a rezsibe. Akármennyire is szégyelljük az anyagi helyzetünket, mindenképp tisztázni kell a párunkkal, ellenkező esetben a fent említett példa bizony megeshet velünk is.

A közös tervek csak akkor fognak működni, hogy az anyagi kérdések tisztázva vannak. De minden más is. Ha a pénz miatt stresszelünk, az rossz hatatással lesz ránk lelkileg, rányomja a bélyegét a kapcsolatra, de akár az ágybéli teljesítményünkre is.

Az igények eltérőek lehetnek, ezek pedig összefonódnak az anyagi helyzettel is. Ha például nyaralásban gondolkodunk, és megállapodunk a közös fizetésben, vagy épp abban, hogy mindenki a saját költségét fizeti, egyáltalán nem lesz mindegy, hogy mi mondjuk, a Bahamákra mennénk, a párunk pedig csak egy hosszú hétvégére a Balatonra.