Törzskönyvezett jövő – Fajtiszta kutyák tartása, nevelése, pároztatása, versenyeztetése

Egyes kiskutyák azért születnek, hogy kedvenceinkként életünk részesei, a család hű barátai és gyermekeink kedves játszópajtásai lehessenek, így apró csínytevéseivel, szeretetteljes bújásaival nagyon hamar a szívünkhöz nőnek. De vannak olyanok is, akiknek létezése – tökéletes genetikájuk által – a kezdetektől fogva üzletet jelent a gazdák, illetve tenyésztőik számára.  Vajon mivel jár egy fajtiszta egyed nevelése? Mennyire számít nyereséges befektetésnek a kutyatenyésztés napjainkban?

A kulcs a gondos, minden részletre kiterjedő kiválasztásban van

A tenyésztés során a szelekció legfontosabb szempontjai a fajták szerint meghatározott ideális méret, küllem, temperamentum, rátermettség és teljesítőképesség. A fajtán belül e tulajdonságok összességének legmagasabb minőségi szintje természetes öröklődés útján jóval nehezebben jön össze, mint ami az emberi beavatkozás eredményeként érhető el. Azonban nagyon kényes egyensúlyról van szó, hogy nehogy túltenyésztés legyen a kísérletezés következménye. Minden gondosság és odafigyelés ellenére azonban jellemző az egyes fajtáknál tipikus egy vagy több genetikai rendellenesség kialakulása, mely előbb-utóbb betegségekhez vezethet.

A kutyakiállítások az egyik legköltségesebb beruházásoknak számítanak a kutyatenyésztésben.

A kutyakiállítások az egyik legköltségesebb beruházásoknak számítanak a kutyatenyésztésben.

A túltenyésztés ára

Az ilyen típusú kutyák kezelése általában elég költséges mulatság, ezért meggondolandó, hogy meddig szaporítjuk a kívánt előnyös tulajdonságok sorát, melyekből minél többet szeretnénk hozzáadni a kutya tenyésztésekor. A fajtiszta egyedeken belüli jellegzetességek természetesen értéknövelő hatással bírnak, de csak addig a pontig, amíg nem fordul át problémává a kutya életében. Ugyanis a túlzott beavatkozások miatt egyes típusok speciális odafigyelést és gondozást igényelnek, a különleges tápláléktól, a rendszeres antibiotikumos kezeléseken át a különböző műtétekig. Ha mindezeket a költségeket beleszámítjuk, már nem biztos, hogy előnyös üzletet kötünk, ha ilyen típusú egyedet választunk tenyésztésre. A természet ezeket a nehézségeket bölcsen megoldja a természetes kiválasztódás útján, mely által megszűnnek a rendellenességek, hiszen csak az életképes utódok maradnak meg.

A kutyatenyésztés iparága

Kívülről sokaknak tűnhet úgy, hogy a kutyatenyésztés jó üzlet, látva a rengeteg versenyt és nemzetközi kiállítást, melyen besöpörhetik a díjakat, elismeréseket és a busás jutalmakat a legtökéletesebb tenyésztés kiválasztottjai. De hosszú út, kemény munka, valamint sok kalkulálható és rejtett költség előzi meg a dobogós helyezésre jutás fázisát, illetve a díjnyertes gének továbbörökítésének jogát. Egy szuka felnevelése közben számolni kell a tápon és vitaminokon túl a rendszeres oltások, szűrővizsgálatok, az útiköltségekkel terhelt tenyészszemle díjával, és ha eljön az idő, a fedeztetés, valamint az ezzel járó orvosi vizsgálatok díjával is. Mondhatjuk, hogy kutyát tartani nem nagy ördöngösség, de ez mindig attól függ, hogy mi a célunk vele: arra vágyunk, hogy egy kedves társ vagy gondos házőrző váljon belőle, vagy megpróbálkozunk bevételi forrást kovácsolni a tartásából.