Mennyibe kerül egy papagáj ma Magyarországon?

Általánosságban elmondható, hogy hazánkban olcsóbb árakat találunk, ha papagájt szeretnénk venni, mint a szomszédos országokba. Ennek oka leginkább a kereslethiány, ugyanis bár évről évre nő a papagájtartók száma, ritkább, egzotikusabb fajtákat kevesebben vásárolnak hazánkban, mint Európa más országaiban.

Persze egy papagájfajta árát számos tényező befolyásolja. Nem mindegy például, hogy hány egyed él világszerte, illetve az adott országban, de a szaporodási hajlandóság és a veszélyeztetettség mértéke is komoly befolyással bír az árakra.

A hullámos papagáj, amelynek több millió egyede él világszerte, és amelyből hazánkban is sok van, pár ezer forintba kerül, de nimfapapagáj, a rózsásfejű törpepapagáj, vagy a kecskepapagáj is viszonylag olcsónak mondható. A legdrágább természetesen a spix arapapagáj, melyből hozzávetőleg 80 példány él összes a világon, és veszélyeztetett fajnak minősül, akár 40-50 millió forintba is kerülhet egy ilyen madár.

Persze a két véglet között többféle papagájfajt és fajtát találunk, a rozellapapagáj, a szilvafejű papagáj,a nagy sándorpapagáj vagy a kínai papagáj pár 10 ezer forintba kerül, a vöröshátú ara, a rózsás kakadu, vagy a jákópapagáj pedig már százezer forintos tétel.

Költségek, melyekre papagájtartás esetén számítani kell

De nemcsak maga a madár kerül pénzbe, hanem a tartása is. Egyrészt gondoskodni kell számára megfelelő kalitkával, több példány estén akár madárházzal is. Ha hullámos papagájt választunk egy kisebb kalitka is elegendő lehet, de ha nagyobb fajtába gondolkodunk, mint mondjuk a jákópapagáj vagy az arapapagáj, akkor nagyobb helyre van szüksége, ennél fogva az ára is magasabb lesz.

A kalitka berendezésére is érdemes költeni, és persze eleségre is szükség lesz. Emellett vitaminokra is érdemes költeni, néha pedig szükség lehet állatorvosra is.

Ha papagájvásárlásban gondolkodunk, érdemes kiszámolni, hogy milyen összegből tudunk megfelelő otthont és körülményeket teremteni új kedvencünk számára, és azt is beleszámolni a költségekbe, de a havi szintű kiadásokat is érdemes előre kiszámolni.