Miért fontos a téli gumi felszerelése a biztosítás szempontjából

Egyre több országban írják elő télen a kötelező téli gumi használatot. Amennyiben egy baleset a téli gumik hiánya miatt következik be, akkor az akár a kártérítés megfizetésének kizáró tényezője is lehet.

Magyarországon nem írják még elő kötelezően azt, hogy téli gumit kell mindenképpen a gépjárművekre szerelni, ám ettől függetlenül, azt soha nem szabad elfeledni, hogy akár így a biztosítókkal szemben is rosszul járhatunk.

A téli gumiabroncs nem véletlenül az egyik legnagyobb számban gyártott abroncsfajta a világon, hiszen ezek összetétele teljesen eltérő a nyári gumik összetételétől.

Nagyon sokan még ma is nyárigumi abroncsokkal közlekednek az utakon még akkor is, amikor az latyakos, csúszós, jeges vagy havas. A téligumi mintázatánál és kialakításánál fogva igen könnyen képes megkapaszkodni a hóban, ezáltal semmiféle csúszásveszélynek nincsen kitéve a jármű. Ma Magyarországon már olyan helyzetekben is szabtak ki bírságot, amikor egyértelműen az az autós volt a hibás, aki nem téli gumiabronccsal közlekedett, hiszen nem volt felkészítve a jármű a téli időszakra.

A Kormoran téligumiumi segítségével a téli időszak könnyen átvészelhető, hiszen a gyár téli gumik tekintetében igen megbízható termékpalettával rendelkezik. Érdemes minden téli időszak beállta előtt egy alapos ellenőrzést tartani az abroncsok körül, és ha nem felel meg a legalapvetőbb követelményeknek, akkor azonnal érdemes a cserét megejteni.

Ma már nagyon sok helyen, akciós árakon is megvásárolhatóak a téli gumiabroncsok, ezért érdemes alaposan mérlegelni mielőtt a vásárlói döntésünket meghozzuk. Tényleg nem érdemes a nyári gumik miatt olyan balesetekben részt vennünk, amely bizonyítottan a mi hibánkból következett be, hiszen az is elképzelhető hogy milliós kár keletkezik mind a kettő vagy akár három járműben, amelynek javíttatási költségei majd mind minket terhelnek, és ez elől semmiféle menekülési útvonal nincsen. Amikor külföldi útra készülünk akkor pedig teljesen nyilvánvaló, hogy az adott célország szabályainak megfelelően fel kell szereltetnünk kötelezően a téligumit.