Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25-e jelentős fordulópontot hozott a weboldalak tulajdonosainak életében. Ettől a naptól kezdve már nem lehetséges új kiadványokat manuálisan hozzáadni a Google Hírek kiadói központjához, más néven a Google Publisher Centerhez.

Ez a váratlan és radikális változtatás az egész webet érinti, és a seovip.hu közleménye szerint az év végére már csak automatikusan kerülhetnek be oldalak a Google News rendszerébe.

A jövő kilátásai

Eddig a weboldalak tulajdonosai saját maguk adhatták hozzá kiadványaikat a Google Hírek központjához, manuálisan. A felhasználók nyomon követhették a tartalmak megjelenését a Google Hírekben. Az eddig létrehozott kiadványokhoz továbbra is hozzáférhetnek a tulajdonosok, azonban csak az év végéig. Ezt követően a Google teljesen automatizálja a folyamatot.

Változások a rendszerben

Az új rendszer bevezetésével megszűnik az új kiadványok manuális létrehozásának lehetősége, és a Google ezt a folyamatot teljesen automatizálja. Ez azt jelenti, hogy a bekerülés is automatikusan történik majd. Továbbá, a korábban már szereplő kiadványok esetében sem garantálja a Google, hogy megjelennek a Google Hírekben. Az algoritmusok döntenek majd az azonosításról, bekerülésről és rangsorolásról.

Hatás a weboldalak tulajdonosaira

Az automatizált folyamat számos tényezőt vesz figyelembe, mint például a relevancia, láthatóság, hitelesség, frissesség, hely és nyelv, valamint a felhasználói szokások. Ezeket a tényezőket nem egyszerűen, hanem bonyolult algoritmusok segítségével értékeli a keresőmotor. Ez új kihívásokat jelent a kiadók számára, akiknek még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a tartalom minőségére és a hozzáadott értékre.

Hatás a hazai linképítésre

A változás jelentős hatással lesz a hazai linképítésre is. Számos linképítő cég és szabadúszó hirdeti szolgáltatásait PR cikkek formájában, és ezekhez használja a Google Hírekbe való bekerülést, hogy a cikkekben elhelyezett linkek biztosan indexelésre kerüljenek a Google keresőjében. Ennek most vége.

Nagy Arnold, a seovip.hu SEO szakértője szerint:

Azok a tartalmak és cikkek, melyek nem szerepelnek a Google indexében, az abban szereplő linkek értéke is nulla. A linképítésnek akkor van értelme, ha a linket is indexeli a Google, ami csak akkor lehetséges, ha a tartalmat is indexeli.

Korábban is problémát jelentett az indexelés szakmai viszonylatban, így új megoldásokat kell keresni a SEO-ban és a linképítésben egyaránt, hogy azok hatása értékelhető legyen.

Új kihívások és lehetőségek

Az automatizált rendszer bevezetése új kihívásokat és lehetőségeket teremt a SEO szakemberek számára. A minőségi tartalom és a hiteles források szerepe még hangsúlyosabbá válik, mivel a Google algoritmusai ezeket a tényezőket részesítik előnyben. A weboldal tulajdonosoknak és SEO szakértőknek alkalmazkodniuk kell az új követelményekhez és stratégiákhoz, hogy továbbra is sikeresek legyenek a digitális térben.

Az automatizált folyamatok révén a Google még pontosabban képes azonosítani és rangsorolni a releváns és hasznos tartalmakat, ami javítja a felhasználói élményt. Az új rendszer bevezetése számos kihívást rejt magában, de egyúttal lehetőségeket is kínál azok számára, akik képesek alkalmazkodni az új feltételekhez. A SEO szakembereknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a Google algoritmusainak változásait és fejlesztéseit, hogy lépést tudjanak tartani a keresőoptimalizálás gyorsan változó világával.

A minőségi tartalom és a hiteles források szerepe soha nem volt ennyire fontos a digitális marketingben. Az automatizált rendszer bevezetése tovább erősíti ezt a trendet, és arra ösztönzi a tartalomgyártókat és a SEO szakembereket, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a tartalmak minőségére és hitelességére.

Az új rendszer bevezetése számos előnyt is kínálhat a SEO szakemberek számára, akik képesek alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Az automatizált folyamatok révén a Google még pontosabban és hatékonyabban tudja azonosítani és rangsorolni a releváns és hasznos tartalmakat, ami hosszú távon javítja a felhasználói élményt és növeli a keresőoptimalizálás hatékonyságát.

Az új rendszer bevezetése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is tartogat a digitális marketing világában. A SEO szakembereknek alkalmazkodniuk kell az új automatizált rendszer követelményeihez, hogy továbbra is sikeresen rangsorolhassák weboldalaikat a Google keresőjében. Ez a változás egyaránt érinti a tartalomgyártókat és a linképítőket is, akiknek új stratégiákat kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy tartalmaik és linkjeik továbbra is relevánsak és értékesek legyenek a Google szemében.

Az új rendszer bevezetése tehát nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is tartogat a digitális marketing világában. Az új rendszer bevezetése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is tartogat a digitális marketing világában.