Hitelkiváltás

Hitelkiváltás: mit, miért és hogyan?

A pénzintézetek a válság kezdete óta kedvezőbbnél kedvezőbb hitelkonstrukciókkal állnak elő. De mit tehet Ön, ha korábban, kedvezőtlenebb feltételekkel vett fel kölcsönt? Válassza a hitelkiváltást!

A hitelkiváltás lehetőséget nyújt azoknak az adósoknak, akik meglévő hiteleiket összevonnák vagy kedvezőbbre cserélnék.

  • Mit érdemes kiváltani?
  • korábban felvett deviza hitelt
  • piaci kamatozású forint alapú hitelt
  • magánhitelt
  • magas kamatozású áruvásárlási hitelt
  • személyi hitelt
  • közműtartozást
  • végrehajtást

Milyen feltételei vannak a hitelkiváltásnak?

Ha Ön hitelt szeretne felvenni vagy kiváltani, a pénzintézet minden esetben ellenőrzi, hogy adatai szerepelnek-e a BAR listán, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Erre a listára azok az adósok kerülnek fel, akik a hiteligénylés során valótlan adatokat adtak meg a banknak, vagy nem törlesztették rendesen adósságukat. Aki a BAR listán szerepel, az többnyire elesik a hitelkiváltás lehetőségétől, kivéve, ha passzív státuszban van, vagyis tartozását már 6-12 hónappal korábban kiegyenlítette. Hitelkiváltás igénylésekor Önnek egy igazolást kell benyújtani már meglévő kölcsönéről: annak összegéről, törlesztési feltételeiről és arról, hogy minden esetben időben megtörtént-e a visszafizetés. Természetesen akkor válthatja ki hitelét a legkedvezőbb feltételekkel, ha korábbi kölcsönét illetően nincs semmilyen elmaradása.

Hitelmúltja mellett Önnek jövedelmével kapcsolatban is nyilatkoznia kell. A hiteligénylő és a vele egy háztartásban élők jövedelmének mindenképpen el kell érnie a minimálbér összegét, de figyelembe veszik az egy háztartásban élők, illetve az eltartott gyermekek számát is. Hitelkiváltás nem igényelhető próbaidő alatt, és több pénzintézet elvárja, hogy az ügyfél legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezzen. Ha Ön határozatlan időre szóló munkaviszonyban van, akkor nagyobb eséllyel válthatja ki hitelét, viszont ha szerződése határozott időre szól, de munkáltatója nyilatkozatot tesz arról, hogy Önt a szerződés lejárta után is foglalkoztatni szándékozik, akkor ugyanúgy megkaphatja a kölcsönt. Fontos megjegyezni, hogy a bankok nemcsak a munkavállalót, de a munkáltatót is ellenőrzik. Az Önt foglalkoztató cég nem lehet felszámolás, végelszámolás alatt, illetve nem folyhat ellene csődeljárás.

Fő az óvatosság!

Ha hitelkiváltás mellett dönt, fontos, hogy előtte mindenképp tájékozódjon, hiszen nem mindig a legkedvezőbbnek tűnő ajánlat a legmegfelelőbb! A pénzintézetek gyakran előállnak mindenféle akciókkal, amelyek azonban csak az első pár hónapban jelentenek valóban könnyebbséget az Ön számára, majd az akciós időszakot követően jelentősen megemelkedik a havi törlesztőrészlet. Fontos, hogy számoljon a hitelkiváltás egyéb költségeivel is, melyek adódhatnak régi hitele felszámolásából, illetve új kölcsöne igényléséből is. A hitelkiváltás kockázati tényezőit figyelembe véve mindenképpen érdemes független szakértőkhöz fordulni, akik segítenek megtalálni az Ön számára legkedvezőbb megoldást.