Mennyire drága manapság a könyvkiadás?

Magyarországon nagyon sok az amatőr író, akiknek nagy vágyuk, hogy a történetüket nyomtatott formában is olvashassák. A könyvkiadás azonban egyáltalán nem olcsó mulatság, sokan ezért bele sem mernek vágni. De tényleg ilyen magasak a költségek?

Amikor egy író elhatározza, hogy kiadja a könyvét, akkor először nem is gondol arra, hogy mennyi különböző szakemberre lesz szükség. Ez akkor is így van, ha egy kiadóhoz fordul az ember, és akkor is, ha magánkiadásban gondolkodik. A kiadókkal nem könnyű leszerződni, hiszen ahogyan már a bevezetőben is szó volt róla, a könyvkiadás nem olcsó, a kiadók pedig csak olyan könyvekbe fektetnek pénzt, melyek eladhatóságát reálisnak tartják.

Ha pedig egy kiadó nem támogat minket, illetve a könyvünk kiadását, akkor bizony saját zsebből finanszírozhatjuk. Sokan úgy hiszik, hogy csak a nyomdát kell majd fizetni, de a helyzet az, hogy a könyvkiadás folyamata ennél sokkal több szakembert kíván meg. Érdemes szerkesztőt alkalmazni, aki szerkeszti-korrektúrázza a művünket, egy borítótervezőt, aki arculatot ad a könyvünknek, és persze tördelőre is szükség lesz, aki nyomdai formába önti a kéziratot. Aki mesét szeretne kiadni, annak még az illusztrációra is gondolnia kell.

Tényleg a nyomtatás a legdrágább tétel?

Való igaz, hogy ezek után még a nyomdai költségek is hozzáadódnak a kiadásokhoz, és bizony ez a legdrágább tétel a listán. Az elmúlt években a nyomdai költségek megdrágultak, sokan pedig ezért le is mondanak a kiadásról. Persze a nyomtatás ára is sok tényezőtől függ, és nem feltételen olyan drága, mint elsőre gondolnánk. A puha táblás kiadás olcsóbb, mint a kemény táblás, ezért is választják sokan inkább ezt a megoldást.

Vannak kedvezőbb áron is nyomdák, így érdemes több árajánlatot is kérni, és csak ezt követően dönteni arról, hogy melyik nyomdát is válasszuk. Ilyen például a korrektnyomda.hu. Fontos tényező azonban, hogy minőségi könyv kerüljön ki a kezeink közül, ugyanis, ha megspóroljuk a tördelőt, a szerkesztőt vagy épp a borítóterezőt, lehet hogy rontani fogjuk a könyvünk eladhatóságát.