Lakáshitel

Amennyiben friss lakáshitelekkel kapcsolatos híreket olvasna, kérem válogasson a jobb oldali menüpontból, vagy látogasson el a lakáshitel hírek kategóriaoldalra..

A hiteleknek rengeteg fajtája és típusa létezik. A lakáshitel a fedezettel biztosított hitelek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az a hitelintézet, mely a lakáshitelt nyújtja, valamilyen zálogjogot kér a hitelt igénylő ingóságára, ingatlanára. Amennyiben az adós nem tudja teljesíteni a hitel fizetését, törlesztését, az intézet érvényesítheti a zálogjogot, vagyis elveheti a szerződésben foglalt ingóságot, ingatlan, vagy vagyontárgyat. Lakáshitelt önerő nélkül is igényelhetünk, de ebben az esetben pótfedezetre van szükség, ami azt jelenti, hogy valamelyik családtagunk ingatlanát is felajánlhatjuk fedezetként. Önerő nélkül juthatunk lakáshitelhez akkor is, ha megfelelő jövedelemmel rendelkezünk, és ezt igazolni is tudjuk. Szintén segítséget jelent a lakástakarékpénztári szerződés. Ez egy olyan megtakarítási forma, amelynek során betétszámlánkra havi rendszerességgel meghatározott összeget fizetünk be. Előnye, hogy állami támogatást kaphatunk a befizetéshez, a megtakarítás pedig kamatadómentes.

Lakáshitel hitelezésével bankok, hitelintézetek, hiteltanácsadók és hitelközvetítők foglalkoznak. Ez a hiteltípus a hosszúlejáratú hitelek közé tartozik, tehát a futamideje 36-48 hónapon felüli. Mindig figyeljünk oda, milyen kamatot és milyen THM mutatót ad a bank, vagy hitelintézet.
Lakáshitelt igényelhetünk, ha új vagy használt lakást kívánunk vásárolni, vagy a már meglévőt szeretnénk bővíteni, felújítani. A kölcsönt kérhetjük forintban és devizában is. A devizahitellel ellentétben a forint alapú lakáshitel fontos előnye, hogy nem kell az árfolyam ingadozásával számolnunk, bár a kamat magasabb, mint a devizahitelek esetében. Ha Ön devizában igényli hitelét, akkor a pénzt forintban fogja megkapni és forintban is fizeti vissza, de a törlesztőrészlet összege mindig az aktuális árfolyam függvénye.

A lakáshitelt legtöbbször igen magas feltételekkel adják csak oda. Az állam ezért különféle támogatásokkal tud segíteni az arra rászorulóknak. Amennyiben nem tudunk eligazodni a sok hitel között, kérjük ki hiteltanácsadó javaslatát. Itt is figyeljünk oda, nézzünk utána referenciáinak, illetve mióta van ezen a területen, stb. A lakáshitel igénylését mindig nagyon meg kell gondolni, hiszen nem kis pénzről van szó. A hamis cégek jelen vannak az országban mindig. Aki előre kér pénzt, az már gyanúsnak tekinthető. A legtöbb bűneset ebből adódik. Elkérik előre a pénzt mindenféle közvetítési díjként, utána pedig eltűnnek a rengeteg pénzzel. Hallgassunk mindig az ösztöneinkre és megérzéseinkre bármilyen hitel igénylésekor.

Lakáshitel témában egyébként elég sok oldal “teng” az Interneten. Sok hiteltanácsadó, online hitel ügyintéző oldal található, de nem ritka a hitel hírekkel foglalkozó weboldalak sem. További infókat talál lakáshitel témában a bekezdés elején található linkre kattintva.