Jelzáloghitel

Mire jó a jelzáloghitel?

Jelzáloghitelt igényelhet új ingatlan vásárlására, építésére, már meglévő ingatlana felújítására, hitelkiváltásra, adósságrendezésre, vagy bármilyen más, szabad felhasználásra.

Fedezet

Jelzáloghitel igénylése esetén Önnek ingatlanfedezetet kell felajánlania, ami többnyire lakóingatlan, de egyes pénzintézetek elfogadnak akár irodát, panziót, vendéglátói üzlethelyiséget vagy építési telket is. Fontos, hogy fedezetként nem csupán saját tulajdonában lévő ingatlant ajánlhat fel, hanem más személy ingatlanát is, természetesen ha az beleegyezését adja. Végrehajtás alatt álló ingatlan viszont semmilyen esetben sem fogadnak el a pénzintézetek.

Jelzáloghitel fedezeteként egyes bankok már ingóságokat is elfogadnak, mint pl. járművet, de nem lehet fedezet festmény, ékszer, vagy más hasonló, nagy értékű vagyontárgy, mert ezeket a pénzintézet nem tudja évekig őrizgetni. Az ingóságalapú kölcsönök kamata általában alacsonyabb. Ezekre a tárgyakra is felveti a hitelt forintban, euróban vagy svájci frankban, csupán a zálogtárgy (pl. autó) iratait kell bemutatnia és két befizetett közüzemi számlát. Az ügyintézés ebben az esetben tehát elég egyszerű (jövedelemigazolásra sincs szükség), viszont az autó, motor stb. életkorával kapcsolatban általában vannak bizonyos megkötések.

Hogyan?

Ha Ön jelzáloghitelt igényel, jövedelemigazolást kell benyújtania, és a havi jövedelmének el kell érnie a minimálbért. Igényléskor számolnia kell bizonyos járulékos költségekkel, mint az értékbecslési díj, a földhivatali illeték, a tulajdoni lap igénylésének díja, a folyósítási jutalék, vagy a szerződési díj. Ezekről a költségekről a pénzintézeteknél vagy a hiteltanácsadó cégeknél kaphat részletes tájékoztatást! Ha Ön jelzáloghitelt igényel, a pénzintézet ellenőrizni fogja hitelmúltját is. Fontos, hogy aktív BAR-listások a magyar bankoknál nem igényelhetnek hitelt! Ha Ön a BAR listán passzív státuszban van, akkor érdemes érdeklődnie, mert vannak pénzintézetek, akik ebben az esetben folyósítanak kölcsönt.

Mennyit?

A felvehető összeg egy és ötmillió forint között van, ezt az ingatlan forgalmi értéke befolyásolja: ennek legfeljebb 60-80%-át igényelheti. A maximális futamidő 35 év, ez függ az igénylő életkorától is. 18 éves kortól már igényelhet jelzáloghitelt, de életkora a legtöbb konstrukció esetén nem haladhatja meg a 65 évet.

Miben?

A jelzáloghitelt igényelheti forintban, euróban vagy svájci frankban. A devizahitelhez általában kedvezőbb kamatokkal és törlesztőrészlettel juthat, de devizahitel igénylése esetén vegye figyelembe az árfolyamingadozás következményeit!

Csak óvatosan!

Ha úgy dönt, hogy jelzáloghitelt igényel, mindenekelőtt gondolja át, mennyire biztos a pozíciója munkahelyén, nem áll a cég a csőd szélén stb.! Gondolja át, képes lesz-e visszafizetni a hatalmas összegű kölcsönt, hiszen a lakóhelye, az autója stb. forog kockán! Ha úgy gondolja, belevág, mindenképp kérje szakértők tanácsát!