Kisokos a KHR listáról

A Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR lista, régen BAR lista) a pénzintézetek közösen tartják fenn, eredetileg minden magyarországi bank által hozzáférhető negatív adóslista volt, de 2011 óta már pozitív adóslistaként is szolgál. A különböző banki visszaélést elkövetőkön kívül a nem fizető adósok nyilvántartására hozták létre, és ma is ez a legfontosabb funkciója.

Hiteltörlesztés nem fizetése miatt két ok együttes megléte estén kerülhet fel a banki adós, vagyis hogy folyamatosan 90 napot túlhaladóan a minimálbérnél nagyobb összeggel tartozik az adott pénzintézetnek. Ha a tartozás a 90 nap számlálása közben egyszer is a minimálbér összege alá csökkenne, akkor újra kell kezdeni a 90 nap számlálását attól az időpontól, amikor esetleg megint a minimálbér összege felé nő a tartozás.

Amikor az ügyfél felkerül a BAR listára, akkor úgynevezett élő (aktív) tartozása lesz, ami azt jelenti, hogy amíg nem rendezi a tartozását, addig fent lesz a listán, és egyetlen hazai banktól sem kérhet hitelt. Ha öt évig nem történik pozitív változás, akkor a bank leírja veszteséggel a tartozást, és az ügyfél még 5 évig fent marad a negatív listán, és csak ezután törlik a rendszerből. Amennyiben az adós a KHR lista felkerülést követő öt éven beleül rendezi a tartozását, lezárt (passzív) státuszba kerül, mely innentől kezdve már csak egy évig tart, az ügyfél ekkortól már igényelhet hitet is, majd az egy év leteltével teljesen törlik a rendszerből, erről részletesen erről a hitelmindenkinek internetes oldalán olvashatnak.

Lezárt státuszba úgy kerülhet az adós, ha a tartozást maradéktalanul készpénzben kifizeti, vagy esetleg fedezet és/vagy kezes bevonásával sikerül kiegyenlíteni a hátralékot, vagy a pénzintézettel egyetértésben sikerül a problémás hitel átütemezését elérni.

A KHR listáról minden banki ügyfél teljesen ingyenesen kérhet úgynevezett Saját Hiteljelentés lekérdezést, amit hiteligénylés előtt mindig érdemes is kérelmezni. Ez azért is fontos lehet, mert ha hitelek iránt érdeklődünk, és sok időt töltünk el a kereséssel, majdcsak azután derül ki, hogy fent vagyunk a listán, az összes időnk kárba veszhet.

A hitelmindenkinek.hu weboldalán a lekérdezés mikéntjéről megfelelő részletességgel szerezhet információt. A KHR rendszere 2011 évi bevezetése óta pozitív adatokat is tárol az adósokról, ezt az ügyfél hozzájárulásával láthatja a bank, ha hiteligényléssel fordul hozzá. A pozitív adóslista a rendben fizetett hitelekről tájékoztatja az érdeklődő pénzintézetet.