5 gyakori kérdés a hitelkiváltással kapcsolatban

Hitelkiváltás során az alapvető célunk az, hogy megszabaduljunk egy ma már kedvezőtlennek számító hitelünktől, és ez okból egy másik sokkal kedvezőbb kondíciókkal rendelkező kölcsönre cseréljük. Ma már vannak fedezet nélküli hitelkiváltó kölcsönök is, de ha igazán jó kamatokat és törlesztőrészleteket szeretnénk elérni, akkor célszerűbb egy ingatlanfedezetes hitelkiváltást választanunk, amihez ha megfelelő jövedelmi helyzetet is igazolunk, odaítélés után biztosan megkönnyíti majd a további anyagi helyzetünket.

Nézzünk most öt gyakran feltett kérdést a hitelkiváltással kapcsolatosan:

1. Van 3 hitelem és meg szeretnék szabadulni ezektől, mert már nehezen bírom a törlesztők fizetését, hitelkiváltással lehetséges ez?

Több hitel kiváltását már adósságrendezésnek hívják, és némileg körülményesebb az elintézése, mint a hitelkiváltásnak, de ha az ügyfél megfelel a feltételeknek, akkor természetesen lehetséges.

2. Deviza alapú hitelemtől szeretnék megválni, forint alapú kölcsönnel intézhető ez?

Deviza hiteltől megválni forint hitelkiváltással lehetséges, csak az a kérdés, hogy milyen árfolyamon. Egy 150 forinton felvett svájci frank hitelt 240 forintos árfolyamon messze nem éri meg átváltani, sőt ha nincs megfelelő értékű ingatlanfedezet, nem is lehetséges. Deviza hitelkiváltással csak ‘jó’ árfolyamnál szabad próbálkozni.

3. Lakáshitel kiváltható e hitelkiváltással?

Természetesen igen, viszont rendkívül fontos azonban ezzel kapcsolatban az, hogy a már meglévő lakáshitelünket rendben fizessük, mert késedelmes fizetés esetén a bankok visszautasítják az ilyen jellegű igénylést. A hitelkiváltás minden részletével kapcsolatban érdemes felkeresni a hitel-center.hu oldalát, ahol széleskörűen szerezhet információkat.

4. BAR listával lehetséges e a hitelkiváltás?

Erre a válasz egyértelműen: nem. A törvények szerint élő KHR listás tartozással semmilyen hitelt nem vehet fel ügyfél.

5. Hitelkiváltás lehetséges ugyanarra az ingatlanra, amelyen a kiváltandó hitel is van?

Igen, ha mindenben megfelel a hitelkiváltást intéző bank feltételeinek.

A hitelkiváltó kölcsönök nem tartoznak a gyors hitelek körébe, az ügyintézés meglehetően körülményes és hosszú, erről és másról ezzel kapcsolatos témával a hitel-centeren is alaposan tájékozódhat. A hitelkiváltás előtt ne csak a törlesztőrészletek csökkenésére koncentráljunk, nézzük át alaposan a hitelkiváltás költségeit is, mert ezek fényében dőlhet el, hogy valójában megéri e a váltás, vagy pedig nem. Első lépésként érdemes igénybe venni a interneten nagy számban fellelhető hitelkiváltó kalkulátorokat.