Többet költ a magyar alkoholra, mint gyógyszerre?

Ismét eltelt egy év és ismét közzétette a KSH a múlt év statisztikai adatait. Ebből az évkönyvből nagyon sok tanulság levonható a magyarokról és anyagi helyzetünkről. Bár tény, hogy a jól keresők és a szegénységben élők is egy táblázatban foglalnak helyet, az ország átlagos fogyasztási és költési szokásai ez alapján is felmérhetőek.

A mostani kimutatás olyan tételeket is megmutat, mint hogy mennyit költünk az egészségünkre (sportra, táplálékkiegészítő szerekre és gyógyszerre), rezsire, ételre, italra vagy éppen közlekedésre.

A statisztikai adatok között országrészenként is eltérés mutatkozik, így egyes régiókban többet költenek a sportra, máshol pedig a művészetre és a kultúrára, még vannak helyek, ahol az alkoholra költött összeg kiemelkedő. Megdöbbentő adat azonban, hogy havi szinten legalább annyit költünk a lakhatásunkra, mint amennyit az élelmiszerekre szánunk. Egy év alatt fejenként, átlagosan 225.000 forint jut általános élelmiszerre, ami valamivel több, mint 615 forintot tesz ki naponta.

Több mint 1 millió forintot költünk fogyasztási kiadásokra évente!

1.022.000 forintot költünk nettóban és fejenként fogyasztási cikkekre, amelynek közel felét a lakhatás és az élelmiszer teszi ki. Érdekesség, hogy alkoholmentes italokra 21.000 forintot, de alkoholra 33.000 forintot költünk. Egy átlagos magyar tehát közel 3.000 forintot költ havonta alkoholra, ezzel szemben egészségügyi kiadásokra csak minimálisan többet 4.400 forintot. A statisztikai adatok alapján azonban tévére, internetre és telefonra még ennél is többet, 6.100 forintot szánunk havi szinten.

A statisztikai adatok tehát kirajzolják egy átlag magyar ember életkörülményeit is. Sokat költünk lakhatásra és ételekre, de nem vetjük meg az alkoholt sem. Sportra, táplálékkiegészítőkre és az egészségünkre azonban nem költünk annyit, mint például színházra, mozira vagy éppen internetre és tévére.

Az adatokból az is kiderül, hogy havi közlekedési kiadásaink is többszörösét képezik az egészségünkre szánt keretnek. Bár ezek hivatalos statisztikai adatok, az ország különböző pontjain és a városok, valamint a falvak között is nagy különbségek figyelhetőek meg, akárcsak a különböző anyagi helyzetben élők körében.

Támogató: www.biotechusabolt.hu – BioTechUSA Bolt