Biztos megélhetési keresetet kínálnak az e-sportok is?!

Sokan irigylik a legnagyobb sport sztárokat, akik bankszámláján már-már megszámlálhatatlan számjegyű bankjegy sorakozik. A legjobban kereső sportolók listáját minden évben közli a Forbes, így idén nyáron is kiderült, kik keresik a legtöbbet a szektorban. A legnagyobb bevételre az utolsó évben egy 41 éves amerikai ökölvívó tett szert, összesen 78 milliárd forint értékben.

A történet érdekessége, hogy Mayweather ezt a bevételt egyetlen este alatt szerezte, amikor megküzdött a ketrecharcos Conor McGregorral, aki mindössze 27 milliárdot keresett ezen az estén.

Kapcsolódó:

A lista második és harmadik helyét két labdarúgó foglalta el. A legjobban kereső focista több mint 30 milliárd forintnak megfelelő dollár bevételt könyvelhetett el, még Cristiano Ronaldo 29,5 milliárdot. Az ötödik helyen az imént említett ketrecharcos után ismét egy focista: Neymar áll, akit két kosárlabdázó, egy teniszező, és két amerikai futballista követ a 10 legjobban megfizetett sportolók listájában. Érdekesség azonban, hogy a 20 legtöbbet kereső sportoló között nem találni egyetlen egy női nevet sem.

Az e-sportban a nők is sokat kereshetnek

Magyarország az e-sport hazája lehet, mivel Kelet-Európában elsőként nálunk tanítják hivatalosan is azt. A Budapesti Corvinus Egyetemen a szakma legjobbjai oktatják a tantárgyakat, így nem csak játékosok, hanem cégvezetők, pszichológusok és csapatmenedzserek is a tanárok között vannak. A gazdaságinformatikai tanulók számára elérhető kurzusban vegyesen vannak a diákok, fiúk-lányok egyaránt. Az oktatás négy részből tevődik össze: játék, szervezés, elemzés és fejlesztés. Az első évfolyam diákjai között már vannak tapasztaltabb e-sportolók is, bár a legnagyobb díj mindössze egy 150 eurós összeg volt a női ligában, a többiek csak kisebb összegeket, pólókat és bögréket nyertek.

Egyelőre Magyarországon még sokan elfecsérelt időtöltésnek tartják a számítógépes játékokat és nem tekintenek rá üzleti eszközként, pedig Dél-Koreában ez már nemzeti időtöltésnek számít és több mint 25 millióan e-sportolnak. Bár tény, hogy már most is van Magyarországon körülbelül 200 ember, aki e-sportból él, ez a szám egyre csak nőni fog. Ma már egy tini is könnyedén megkereshet havi 200-300 ezer forintot azzal, hogy csak otthon ül és a számítógép előtt játszik. Ezt a tevékenységet pedig a kormány is támogatja, hiszen az e-sportvilág támogatására közel 2 milliárd forintot hagyott jóvá.