Határtalanul

Az ismeretlen hívása. A nyaralások, utazások mindennapi életünk részét képezik. Ez azonban nem volt mindig így: századokon keresztül a nemesség privilégiuma volt idegen kultúrákat elsőkézből megismerni, távoli tájakat meglátogatni. A közembereknek legfeljebb matrózként, vagy a hadsereg kötelékében adódott lehetősége világot látni.

A társadalom és a technika fejlődése azonban a XX. században széles körben elérhetővé tette az utazást. A Csendes-óceánon való átkelés példának okáért manapság nem hónapok, vagy hetek, hanem órák kérdése – ráadásul vitathatatlanul biztonságosabb, mint 100-150 évvel ezelőtt. Az utazás iránti vágy pedig töretlenül növekszik: teljes gazdasági ágazat épült a turizmusra, mely sok ország GDP-jének jelentős hányadát adja.

A koronavírus elleni oltás megjelenése látványosan fokozta a vírus tombolása alatt csökkenő utazási kedvet. Újra elkezdődtek a fesztiválok, az emberek pedig ismét elővették a bőröndjeiket, utazótáskáikat. Ez nem meglepő, hiszen az ősi felfedezőkedv, ami az emberiséget hajtotta kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunkban ott lapul, és időnként a felszínre tör.

 Akadályok és megoldások

A nyaralások ellenében megfogalmazott leggyakoribb érv a pénzhiány, illetve az, hogy nem (vagy nem elégség jól) beszélünk idegen nyelveket. Manapság azonban ez nem akadály, hiszen számos ingyenesen hozzáférhető online szótár áll rendelkezésünkre, így nem kell nehéz könyveket cipelnünk magunkkal.

A telefont a zsebünkből elővéve másodpercek alatt rákereshetünk a szükséges kifejezésekre – ráadásul nem egy szótár rendelkezik „hangos” funkcióval, tehát a helyes kiejtés sem fog gondot okozni. A netes szótárak további előnye, hogy minden nyelvre kaput nyitnak, így ha például az angollal nem érünk sikert Zürichben, megpróbálkozhatunk a franciával, vagy némettel is.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehezebb alkalmat és forrásokat találni egy hosszabb utazáshoz, azonban mielőtt lemondanánk nyári terveinkről érdemes tájékozódni. A Travel Magazine és sok más a témával foglalkozó hírportál is rávilágít, hogy számos iroda szakosodott pénztárcabarát nyaralások szervezésére – igaz itt a kényelem szenved némi csorbát.

Ahogy mindig, nyilván itt is mi döntünk arról, hogy mik a prioritásaink, mindenesetre az Akropolisz gyönyörű látvány attól függetlenül, hogy busszal, vagy elsőosztályú repülőjeggyel utaztunk. Amennyiben készek vagyunk kompromisszumra, valószínűleg találhatunk olyan úti célt, aminek a pillanatképeit örömmel nézegetjük majd a családi albumban.