Meglepő: a magyarok közel 90 százaléka elégedett az egészségével

Meglepő statisztikai adatokat közölt nemrégiben a KSH, akik a legfrissebb eredményeik alapján arról számoltak be, hogy a felnőtt magyar lakosság közel 90 százaléka elégedett, de legalábbis kielégítőnek tartja aktuális egészségi állapotát, miközben a válaszadók kétharmada szerint nagyon jó hazánkban az egészségügyi ellátás minősége.

Sok itthon a beteg

A fenti eredmények annak függvényében különösen meglepőek, hogy hazánkban még mindig nagyon jelentős azoknak az aránya, akik betegek, ezáltal a statisztika alapján a lakosság 55 százaléka szenved krónikus betegségtől. Népbetegségnek számít itthon a magas vérnyomás, valamint a mozgásszervi megbetegedések, illetve a szív- és érrendszert érintő problémák. A magyar lakosság közel 10 százaléka már cukorbeteg, de a mentális problémák is egyre gyakoribbak, ezáltal hazánk 4 százalékát már érinti valamilyen formában a depresszió.

Meglepő: a magyarok közel 90 százaléka elégedett az egészségével

Meglepő: a magyarok közel 90 százaléka elégedett az egészségével

Noha az emberek várható élettartama – elméletben legalábbis – folyamatos növekedést mutat hazánkban, az Európai Unió átlagához mérten a magyarok sokkal kevesebb évüket töltik el egészségesen, mint a nyugati társadalom tagjai. Példának okáért a norvégok átlagosan tíz évvel élnek tovább egészségesen, mint honfitársaink. Meglepő, hogy az országon belüli régiók között is komoly eltérések lehetnek, ezáltal például egy az Alföld északi részén élő nő sokkal rövidebb ideig él, mint az, aki Közép-Magyarországon. Az adatok szerint a magyar nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak, ellenben idősebb éveiket általában sokkal súlyosabb betegségek árnyékolják be.

Sokan élnek egészségtelenül

Tovább rontja a statisztikákat, hogy bár a lakosságnak mintegy fele elégedett a fogai állapotával, a válaszadók 60 százalékának azonban van hiányzó foga, illetve fogpótlása, míg a felnőtt lakosság harmada jelenleg is rendelkezik szuvas vagy lyukas foggal. A magyarok közel 10 százaléka súlyosan korlátozottnak tartja magát a mindennapokban, ezáltal látási nehézségektől szenved a lakosság fele, de 8 százalékos részaránnyal rendelkeznek a hallásproblémások is, míg az emberek közel 20 százalékának mozgásproblémája van. A lakosság jelentős része ennek ellenére is rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, sőt mi több, a válaszadók túlnyomó többsége elégedett a magyar egészségügyi ellátás minőségével.

Nagy a baj, ha azt vesszük alapul, hogy még mindig nagyon sokan élnek egészségtelenül. Noha a megkérdezettek közül mindenki tisztában volt azzal, hogy saját maga felelős az egészségéért, mégis a lakosságnak csaknem a fele rendszeres dohányos, 5 százalékuk pedig napi szinten fogyaszt alkoholt, miközben a magyarok 70 százaléka egyáltalán nem sportol vagy mozog. Ennek köszönhetően a felnőtt lakosságnak már az 54 százaléka elhízott, de még nagyobb a baj a középkorú férfiak körében, akiknek már 71 százaléka szenved kisebb-nagyobb súlyproblémákkal, ami évek óta egyre rohamosabb és aggasztóbb probléma lesz hazánkban.