Mire jó egy megtakarítási számla?

Sajnos nem tanítanak a fiataloknak alapvető pénzügyi dolgokat sem az általános, sem a középiskolában, így felnőve a gyerekek nagyon tapasztalatlanok a pénzügyeiket illetően. Cikkünkben a megtakarítási számlát vesszük górcső alá, megnézzük, hogy pontosan mire is jó, és kiknek ajánlott.

Gyenge kamatok

Akiknek sok pénzük van egyszerre – itt milliós nagyságrendekre gondolunk elsősorban, annak viszonylag könnyű dolga van, befektethet például ingatlanba, vagy vehet részvényeket, befektetési alapokat. Ám a legtöbb embernek nincsenek milliói, így rendszeres, havi megtakarítással próbálkoznak.

A bankszámlán magára hagyott pénzre iszonyatos alacsony látraszóló kamatot kaphatunk, van olyan pénzintézet, hogy egy tized százalék az éves látraszóló kamat, aminek ugye az egy tizenketted részét írják jóvá a hó végén. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy filléreket kapunk a hónap végén, miközben a havi számlavezetés több száz forint, szóval mindenképpen bukunk az ügyleten. Egyszerűen csak annyi pénzt érdemes a sima számlánkon tartani, amit elköltünk, és amiből fizetjük a rezsit. A többit minél hamarabb menekítsük máshová.

Megtakarítási számla

Megtakarítási számla – A havi megtakarításunkat érdemes megtakarítási számlán tartani

Rendszeres megtakarítási programok

Több bank hirdet rendszeres megtakarítási programot, a lényege, hogy ez egy külön számla, amelyre havonta kell bizonyos pénzösszeget tennünk, hogy megkapjuk a magasabb kamatot. Ez az összeg jellemzően tízezer forint körül mozog. Ha nem teszünk be pénzt, akkor csökkentett kamatot kapunk, ha pedig kiveszünk belőle, arra a hónapra semmit. Sok helyütt sem számlavezetési költség, sem egyéb díj nincs, úgyhogy érdemes lehet nyitni egyet.

Mik az előnyei?

A látraszóló kamatnál és a bankbetéteknél is nagyobb lehet a kamat. Bármikor hozzá tudunk férni a pénzünkhöz, nem úgy, mintha mondjuk Tartós Befektetési Számlára vennénk. Ha kell, egyszerűen kivesszük. Nem terhel minket plusz költség, csak jól jöhetünk ki a buliból.

Miért nem jó?

Csak akkor jár a magas kamat, ha minden hónapban teszünk bele pénzt. Persze ha nem rakunk, akkor is kaphatunk valamivel alacsonyabb kamatot, még mindig jobb, mintha a bankszámlán állna a pénz. Terheli a 16%-os kamatadó és a 6%-os EHO is, így a kamat csupán 78%-át kapjuk meg. A megtakarítási számlánál vannak jóval kedvezőbb konstrukcióval és kamattal rendelkező, igaz, feltételekhez kötött megoldások, például a hosszabb futamidejű állampapírok.