Önkormányzati Választás 2014: narancssárgába borult az ország

Gyönyörű napra virradt vasárnap reggel Magyarország, ám úgy tűnik, a vénasszonyok nyarát nagyon kevesen választották arra, hogy elmenjenek, és leadják a voksukat az önkormányzati választásokon. A Fidesz néhány helyen veszített, úgy tűnik, az egyeduralma megtörhetetlen.

Nem vesztettek Orbánék

A 2010-es önkormányzati választásokkor is fölényes Fidesz győzelem történt, négy kerület kivételével egész Budapestet bevették, és 23 megyei jogú városból 22-ben kormánypárti polgármester lett. Némi gyengülés érezhető lett az előző választási eredményekhez képest, de semmi olyan komoly radikális esés nem volt, ami miatt komolyan aggódniuk kellene a fideszes politikusoknak.

Önkormányzati Választás 2014 - Győzött a Fidesz!

Önkormányzati Választás 2014 – Győzött a Fidesz! – Orbán Viktor és Tarlós István – maradt a főpolgármester

Budapesten tarolt a Fidesz

A fővárosban tarolt a Fidesz, bár a vártnál jobban teljesített Bokros Lajos, az elért 36%-a nem volt elegendő ahhoz, hogy kellőképpen megszorongassa Tarlós Istvánt, aki a voksok 49,1%-át tudhatta magáénak. A harmadik helyen a Jobbik főpolgármester-jelöltje, Staudt Gábor végzett 7,1%-kal. A kerületekben is főlényes volt a kormánypárt győzelme, mindössze öt kerületet nem a narancssárgák vittek el, a XIII., a XIX. és XX. kerületben az MSZP jelöltje győzött, a XIV. és XXIII. kerületben pedig összefogott pártok. A 23-ból 16 fővárosi közgyűlés vezetését is megszerezték a fideszesek.

Országos statisztikák

A Fidesznek nem kell túlságosan csüggednie, mivel az összes megyei közgyűlés többségét megszerezték. A huszonként megyei jogú város közül egy került baloldali vezetés alá, ez pedig Salgótarján, bár ez még nem egy végleges eredmény, csupán néhány szavazat különbség van a két jelölt között. Szeged maradt a szocialistáké, Békéscsabát pedig független jelölt fogja irányítani a jobbik támogatásával.

A Jobbik erősödött ugyan, de nem kiemelkedően, néhány viszonylag kisebb települést sikerült meghódítaniuk, például Ózdot, Tapolcát, Tiszavasvárin megőrizték a vezetést, és még más kisebb településeken is sikert arattak.

A baloldal túlságosan is szétesett, de együttesen még mindig nagyobb sikereket érnek el, mint a Jobbik. A következő évek nagy kérdése lesz, hogy sikerül-e a baloldalnak rendeznie valahogy a sorait, különben elképzelhető, hogy a szélsőjobboldali párt be fogja előzni őket. A szocialistákra 604 ezer voks érkezett (összesen 631 ezer), a DK-ra 241 ezer (összesen 581 ezer), az Együtt és a PM embereire önállóan 51 ezer, összesítésben pedig 1 millió 22 ezer szavazat érkezett.