Mikor érdemes a hőszigetelés mellett dönteni?

A hőszigetelés kérdéskörére a legtöbben úgy tekintenek, mint egy nagyon jó gazdasági befektetésre, egyfajta megtakarítási formára, ami garantált és megbízható hozammal szolgál, hiszen képes télen és nyáron is hasznot hozni úgy, hogy elegendő csak egyszer egy komolyabb összeget beleinvesztálni.

Habár ezt a megfogalmazást a legtöbben bizonyára valamilyen hitelügylet vagy értékpapír kapcsán szokták meg, azonban mi most a polisztirol hőszigetelésre gondoltunk, ami gazdaságilag egy jó befejtetésnek sem utolsó dolog.

  • Amit a hőszigetelésről tudni kell: gyik

Az egyik legjobb befektetés!

A hőszigetelés kortól, nemtől és évszaktól függetlenül az egyik legjobb befektetési forma, amelyet érdemes minél fiatalabban elkezdeni annak érdekében, hogy utána évekig, sőt évtizedekig kiélvezhető és kihasználható legyen minden egyes előnye. A kevesebb fűtési költséggel ugyanis csökkenthetők a kiadások, a minimalizált klímahasználattal az áramszámla, a káros anyag kibocsájtás mértékének mérséklésével pedig még a környezetünkre is kedvezőbb hatást gyakorolhatunk. Természetesen később is érdemes élni a hőszigetelés lehetőségével, hiszen hozamai között az ingatlan értékének megnövekedését találjuk, de az idősebbek a szerény nyugdíjukból kifolyólag a rezsiszámlák csökkenését és a komfortosabb lakást is az előnyök között tarthatják számon.

Nyilvánvalóan a hőszigetelés nem egy olcsó dolog, ezáltal sokak számára felvetődik a kérdés: vajon megéri költeni rá? Erre a kérdésre egyelőre nehéz a tartósság kapcsán válaszolni, hiszen az elsőként felszerelt polisztirol szigetelőanyagok manapság még mindig jól tartják magukat és tökéletesen ellátják a feladatukat, de mivel már rövidtávon, akár 5 éven belül is képesek megtermelni a befektetést, ezért a kérdésre a válasz egy határozott igen.

Lássunk egy példát!

Hogy a polisztirol szigetelés a befektetés szempontjából megéri-e, azt érdemes csak a fűtési költség alakulásával szemléltetni, ezáltal visszamenni 1990-be, és megnézni, hogy mennyi volt akkor, és ma a földgáz köbmétere. 26 évvel ezelőtt ugyanis alig 4 forintért kaptunk földgázt, míg ma 140 forint alatt már nem juthatunk hozzá, ami azt jelenti, hogy az infláció figyelmen kívül hagyásával több mint a 3 ezer százalékos áremelkedés történt, az a folyamat pedig természetesen a jövőben is megfigyelhető lesz.

Mikor érdemes a hőszigetelés mellett dönteni?

Mikor érdemes a hőszigetelés mellett dönteni?

Nyilvánvalóan a szigetelőanyagok sem lesznek már olcsóbbak, hovatovább ezek mértéke is jelentősen drágult, de messze nem annyira, mint a fűtési költségek. A fenti példát továbbgondolva ugyanis a kilencvenes évek elején a 12 centiméteres hőszigetelő lemezek átlagára megközelítőleg 500 forint felett volt, míg mára ez a 2 ezer forintot súrolja. Ez valamivel több mint 300 százalékos drágulás, vagyis mindössze egytizede a gáz árának. Ezekből az adatokból már számolás nélkül is kikövetkeztethető, hogy mennyire jól járt az a lakástulajdonos, aki a kilencvenes évek elején a szigetelés mellett döntött – pláne annak fényében, hogy egy megfelelő hőszigeteléssel, akár felére is csökkenthető a fűtési költség.

Gazdasági oldalról pedig pláne nincs kockázata a dolognak, hiszen nincs árfolyam-ingadozás, nincsenek kamatok, a hőszigetelést egyszer kell megcsináltatni, maximum 5 év alatt garantáltan behozza az árát, a későbbiekben pedig már csak tiszta hasznot hoz majd.