Mennyit keresnek manapság az ügyvédek?

A TopTierLawyers.com, az egyik legismertebb jogászkarrier portál a Legalis Globallal közös kooperációjában nemrégiben egy meglepően átfogó tanulmányt készített arról, hogy a közép- és kelet-európai térségre vonatkozóan nagy vonalakban megállapítsák, hogy mennyit is keresnek az itt élő és praktizáló ügyvédek.

A tanulmányban 16 jogszolgáltatást vizsgáltak, és az adatgyűjtés során több tízezer ügyvédet szólaltattak meg, ezáltal csak Magyarországról több mint 1250-en járultak hozzá adataikkal az objektív kutatáshoz.

A nemzetközi irodák jobban fizetnek

Magyarországon és úgy nagy általánosságban a teljes vizsgált régióban kijelenthető az eredmények alapján, hogy sokkal jobban fizetnek azok az ügyvédi irodák, amelyek nem belföldi, hanem nemzetközi érdekeltségűek, hovatovább ez a differenciál annál jobban nő, minél jobban előrehalad valaki a karrierjében. A nemzetközi ügyvédi irodák esetében így kijelenthető, hogy az ügyvédjelöltek átlagos havi fizetése átlagosan 483 euróval magasabbnak tekinthető, mint a magyarországi hátszéllel rendelkező irodákban foglalkoztatott munkatársak esetében. Ez a különbség azonban a szakvizsgát követő ötödik évre már 1485 euróra, a 10. évre pedig átlagosan 2760 euróra növekszik, ami elképesztő differenciál.

Ez a jelentős különbség egyébiránt javarészt annak tudható be, hogy az átlagos fizetési értéket jelentős mértékben lenyomják azok a belföldi érdekeltségű ügyvédi irodák, amelyek csak és kizárólag az apró-cseprő belföldi ügyekkel dolgoznak, és csak hazai ügyfelekre koncentrálnak. Az ilyen irodák nyilvánvalóan lényegesen kevesebbet fizetnek az ügyvédek számára, miközben a nemzetközi ügyvédi irodák sokkal magasabb díjakkal, illetve természetesen nagyobb munkaértékkel is dolgoznak együtt.

Mennyit keresnek manapság az ügyvédek?

Mennyit keresnek manapság az ügyvédek?

Amiért megdolgoztál, az a tiéd

A kutatásban résztvevő ügyvédek 16 százaléka egyébiránt arról számolt be, hogy olyan irodában dolgoznak, amelyben azt az elvet tartják, miszerint amiért megoldoztál, csak az a tiéd, vagyis teljesítményarányos fizetésben kell gondolkozniuk, így majdnem a teljes fizetés a kiszámlázható óradíjhoz van hozzákötve. A résztvevők több mint 71 százaléka arról beszélt, hogy vegyes rendszerben dolgoznak, vagyis a fizetésük egyik fele minden hónapban fix, a másik fele azonban a kiszámlázott órák függvénye, ami azt jelenti, hogy a válaszadók közel 90 százalékának fizetése jelentősen függ attól, hogy az adott hónapban hány órát dolgozott, illetve tudott kiszámlázni.

Mindezen felül érdemes kiemelni, hogy bár az átlagos fizetések sokkal magasabbak a nemzetközi ügyvédi irodák berkein belül, sőt a szintenkénti javadalmazási tartomány is lényegesen magasabbnak tekinthető a multinacionális cégeknél a belföldi ügyvédi irodákkal szemben, azonban a legalacsonyabb fizetések átlagosan mégis sokkal alacsonyabbak, mint az itthoni hátszéllel rendelkező irodáknál. Hogy ennek mi lehet a háttere, az egyelőre nem teljesen tisztázott, hiszen meglepően nonszensz, hogy egy induló ügyvéd egy nemzetközi irodában kezdésként sokkal kevesebbet keressen, mint valaki egy magyar irodában.

A nemzetközi ügyvédi irodáktól begyűjtött adatok szerint egyébiránt részben magyarázat erre, hogy az ügyvédek fizetése először akkor ugrik meg jelentős mértékben, amikor egy ügyvédjelölt letette a szakvizsgát. Ez jelentős különbség a belföldi ügyvédi irodákban alkalmazott tapasztalattal, hiszen az ilyen helyeken rendszerint akkor következik be hasonló mértékű fizetésemelkedés, amikor egy már szakvizsgát tett ügyvéd a középszintről a senior fokozatra lép.