Valóban nem gazdaságos egy tetőtéri lakás fenntartása?

A saját lakás megszerzése manapság egyre nehezebbé válik az ingatlanárak folyamatos emelkedése miatt. Sokan ezért inkább a meglévő családi ház kibővítését választják, és beépítik a tetőteret. Ez alapvetően jó megoldás, így a ház két generációs otthonná válik, megnő az értéke is egy esetleges eladás esetén, akár kiadásra is alkalmas lehet, vagyis számos előnye van ennek a megoldásnak.

Hátrányként szokták viszont említeni, hogy a fenntartása viszont már koránt sem jár ennyi előnnyel. A tetőterek esetében tisztában kell lenni azzal, hogy mivel közelebb van a tető, jobban éri a napsütés, így nyáron lényegesen magasabb hőmérséklettel kell számolni, mint a ház földszinti részében.

Emiatt sokan klímát használnak, aminek az üzemeltetése nem mindig a legolcsóbb. A fűtés kérdése is hasonló, télen nehezebb befűteni a tetőteret, így a fűtésszálán is érezhető lesz a különbég a tetőtér és a ház alsó szintje között. Természetesen sok lehet tenni azért, hogy a fenntartás se legyen annyira drága. Manapság persze a fűtés és a hűtés költségei nagyon megugrottak, köszönhetően az átlagfogyasztás bevezetésének. Ennek ellenére vannak lehetőségeink, hogy minimalizálni tudjuk a tetőtér rezsiköltségeit is.

Amivel spórolni tudunk a fűtésszámlán

Az egyik lényeges tényező, ami nagyban befolyásolja majd a rezsiköltségeket, hogy milyen alapanyagokat használtunk a tetőtér beépítése során. Ezen nem szabad spórolni, válasszunk jó szigetelést, és minőségi tetőablak beépítést. Kevesen tudják, hogy a tetőterek megfelelő szigetelésével akár 20-30 %-ot is spórolhatunk, a megfelelő minőségű ablakokkal pedig újabb 5-10 %-ot nyerhetünk. Ez sokat számít, különösen egy tetőtéri lakás esetén, így ezt mindenképp számítsuk bele a beépítés költségeibe.

Ami szintén segítségünkre lehet, ha megfelelő árnyékolót választunk az ablakra. A tetőtérben az ablakok árnyékolás ugyanis nemcsak fényszűrés szempontjából lesz fontos, hanem szigetelés szempontjából is. Egy jó árnyékoló akár 1-2 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet a tetőtérben nyáron, amit a klíma üzemeltetésénél is érezni fogunk.