A klíma és a zaj

Klímát venni nem olyan egyszerű dolog, hogy párat kattintunk, és megvan – gondosságot, körültekintést igényel. Hiába szuper minden nekünk bent, elképzelhető, hogy odakint komoly és súlyos problémává válik egy túlságosan zajos klímaberendezés.

Zajos klíma, komoly gondok

A ház lakóit a split klímák alapvetően nem kell, hogy zavarják, hiszen a kültéri egység – nevéből adódóan – kint található, az ablak pedig zárva van. A mobilklímák azonban kint és bent is képesek zajt csinálni, a kifelé zúgó gép bent is hangos, akár a mindennapi életvitelünket is zavarhatja, nemcsak az alvást.

Ugyan a mai gyártók igyekeznek a zajszintet csökkenteni, ez nem megy teljesen tökéletesen, általában az olcsóbb modellek még mindig zajosak. A zajt a különböző ventilátor motorok, kompresszor és járókerekek okozzák. A zaj terhelését ma Magyarországon egy egységes rendelet szabályozza, mégpedig a 4/1984 sz. EÜM. A rendelet a különféle területek szerinti zajszint besorolását tartalmazza. Amennyiben a kültéri egység (vagy a mobilklíma) zajszintje ennél a meghatározott szintnél magasabb, könnyen lehet, hogy fel fognak bennünket jelenteni, és akár leszereltethetik vagy eltávolíttathatják a klímaberendezést. A rendelet szerint a berendezéstől nappal 55dB(A) érték lehet a megengedett, éjszaka pedig 45 dB(A).

Legyünk megértőek, komoly konfliktusforrás lehet a klíma zaja

Legyünk megértőek, komoly konfliktusforrás lehet a klíma zaja

Kerüljük el a bajt?

A klímák – és az ezekből a készülékekből áradó zajok komoly konfliktusforrások lehetnek a környéken, hiszen lehet, hogy mi jól elvagyunk bent, közben pedig a szomszédság szenved a különféle zajoktól. Sok otthonban azért nem lehet klímaberendezés, mert a lakók nem járulnak hozzá, ennek pedig a legfőbb oka az, hogy igen sok a zajos darab.

Nem jó az elmérgesedett viszony a szomszédok között. Ha tehetjük, közvetlen szomszédainkkal beszéljük meg előre, ha klímavásárláson törjük a fejünket. Udvariasan kérjük meg őket, hogy jelezzék, ha gondot okoz a készülék. A kommunikáció hiánya súlyos összetűzéseket okozhat, megbeszélés helyett akár egy feljelentéssel is szembe találhatjuk magunkat, és nem biztos, hogy jó, ha a hatóság szereli le a klímánkat.

Nem biztos, hogy feltétlenül muszáj még éjjel is hűteni, inkább engedjünk be friss levegőt a lakásba, főleg, mivel a klíma már bennlévő, nem pedig friss levegővel dolgozik. Az éjjel búgó klíma lehet, hogy bennünket nem zavar, a szomszédokat viszont annál inkább. Ugye mi sem szeretnénk, ha nem tudnánk aludni egy egész éjjel búgó, zúgó berendezésektől? Ugye mi is mérgesen tennénk szóvá ezt egy idő után, amikor nem tudunk kipihenten menni a munkába?

Mindenképpen jobb előre tisztázni a dolgokat a szomszédsággal. Persze a klíma értünk van, és nem a többi lakóért, de jobb a békesség a felek között.