5+1 ok, amiért a fiatalok olyan későn alapítanak családot

A családalapítás egy rendkívül felelősségteljes gondolat, amire minden kétséget kizáróan meg kell érni. Testileg, lelkileg és a mai világban sajnos már gazdaságilag, ergo anyagilag is, hiszen míg évtizedekkel ezelőtt a nagycsalád ott volt és segítette az ifjú párokat a gyerekvállalás rögös útjain, addig manapság a párok többsége magára van utalva ebben a kérdésben.

Hogy pontosan milyen okai lehetnek annak, hogy a mai fiatalok ennyire későn alapítanak családot? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

1. Hol vannak a nagyszülők?

A modern társadalom nagyon rossz irányba halad azáltal, hogy a nyugdíjkorhatár egyre magasabbra tolódik, de mivel a jelenlegi nyugdíjrendszer nyilvánvalóan tarthatatlan és összeomlásra ítélt, ezért ez a jövőben még rosszabbá válhat majd. Ez a nyilvánvaló okok mellett közvetetten rengeteg más dologra is rossz hatást gyakorol, ezáltal például a fiatalok gyerekvállalási kedvére, hiszen optimális esetben a nagymama és a nagypapa is dolgoznak még, nem tudnak segíteni a kritikus első években, holott ilyenkor nem anyagi támogatásra lenne csak szükségük az újdonsült szülőknek.

2. Minimális állami segítség!

Nyilvánvaló, hogy a családalapítás kitolódása jelentős mértékben gazdasági probléma, hiszen a gyerekek után járó támogatások mértéke még mindig rendkívül minimális. Azon túl ugyanis, hogy a szülők féltik munkahelyeiket, a családi pótlékból a pelenkára is alig futja, az egyéb támogatások mértéke pedig olyan jelentéktelen összegű, hogy abból a párok nem tudnak fejfájás és aggodalom nélkül a gyereknevelésre összpontosítani.

5+1 ok, amiért a fiatalok olyan későn alapítanak családot

5+1 ok, amiért a fiatalok olyan későn alapítanak családot

3. Mindenki csak a karriert hajtja!

Óriási probléma, hogy a modern társadalom rendkívül karrierista szemléletmódú lett, aminek köszönhetően nem csak a férfiak, a nők is a karriert hajszolják, miközben egyre jobban kitolják a gyerekvállalás időtartamát, majd végül arra döbbennek rá, hogy elmúlt az életük, a testük pedig már csak segítséggel, vagy anélkül sem képes arra, hogy legalább egy gyermeket kihordjon. Nyilván fontos a karrier és a pénz, hiszen az egész világ ma már a fogyasztásról, az anyagiakról szól, de nem szerencsésebb egy relatíve fiatalon megszakított karrier, mint egy már-már középkorúan derékba tört?

4. A mai fiatalok később érnek?

Általános probléma, hogy a mai fiatalok rendszerint nagyon későn érnek, és ha meg is érnek, akkor sem feltétlenül a gyerekvállalás az első gondjuk, sokkal inkább a munkahelytalálás, a megfelelő egzisztenciális körülmények kialakítása. Ezt támasztja alá az a nemrégiben napvilágot látott kutatás is, miszerint a mai harmincasok közel fele még mindig a szüleivel él, holott korábban harmincévesen a legtöbb nő és férfi már saját házzal és több gyermekkel rendelkezett.

5. Csókolom, iskolába tetszik menni?

A fiatalok kései családalapításáról természetesen a rossz iskolarendszer, de sokkal inkább a rossz beidegződés is tehet. Miközben ugyanis hiány van a nagyszerűen fizető szakmunkás szakmák között, addig mindenki arra hajt, hogy egyetemre vagy főiskolára menjen, és diplomát szerezzen annak ellenére is, hogy választott szakjából óriási túlképzés van. Egy átlagos fiatal ma 25 éves koráig tanul, így ha rögtön talál is munkahelyet, sőt párja is van, akkor sem jut eszébe a családalapítás 32-35 éves kora előtt.

+1. Rosszak az anyagi lehetőségek…

Ami azonban a fentieknél is nagyobb baj talán, hogy gazdaságilag sincs olyan helyzet Magyarországon, ami elősegítené a gyermekvállalást. Nagyon sokan minimálbérből, vagy annyi pénzből tengődnek, amiből önmaguknak meg tudják venni a legfontosabb dolgokat, nem hogy még egy vagy több gyermekről is gondoskodjanak. Ha ezen a téren módosítás történne, bizonyára a családalapítási kedv is megjönne, hiszen egy gyermek érkezése messze nem olcsó mulatság, és nem is lehet félvállról venni mindezt.