Amikor a pénz okozza a legnagyobb gondot egy párkapcsolatban

Vannak dolgok, melyekről mindenképp érdemes beszélni, ha komolyra fordul egy kapcsolt, ezek között pedig a pénz kérdése meglehetősen előkelő helyen szerepel. Egy kapcsolat kezdetén még nem okoz ez a kérdés akkora fennakadást, ám amikor már komolyodik a dolog, az összeköltözés, az együttélés vagy a házasság is szóba kerül, akkor elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a pénzköltési szokásaikról, illetve arról, hogy ezt párként hogyan szeretnénk majd csinálni.

Lehet közös a kassza, de külön is kezelhetjük a pénzünket.

Egyik sem jó vagy rossz döntés, a lényeg viszont az, hogy közösen találjuk meg a legjobb megoldás. Érdemes megbeszélni, hogy ki mennyire spórolós, melyek azok a kiadások, melyekre rendszeresen költünk vagy teszünk félre pénzt, mekkora adósággal rendelkezünk, van-e hitelünk, hitelkártyánk, stb. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása lényeges kérdés, hiszen így tudjuk majd könnyebben eldönteni, hogy a közös vagy a külön kassza lesz-e a legjobb megoldás a számunkra. A pénz ugyanis sok vitát szülhet.

A közös és a külön kassza is viták forrása lehet

Ne gondoljuk azt, hogy a külön kassza mindig a legjobb megoldás. Sokan hiszik azt, hogy ha külön kezelik a pénzügyeiket, akkor nem lesznek vitás kérdések. Pedig lehetnek ilyenkor is, sőt. Ha külön kezeljük a pénzt, akkor felmerülhet, hogy a másik olyan dolgokra költ, ami szerintünk felesleges, ami szintén viták forrása lehet.

De hasonló a helyzet a közös kasszával, amikor közösen döntünk a pénzügyekről. Ha nem tisztázzuk ezeket a kérdéseket időben, akkor komoly viták alakulhatnak ki, stresszesek lehetünk miatta, amik aztán fizikai problémákban is megmutatkozhatnak, mint az alvászavarok, vagy a potenciaproblémák.

Az a legjobb megoldás, ha leülünk együtt, megbeszéljük a költési szokásainkat, és készítünk egy pénzügyi tervet. Ugyanakkor, ha nem tudunk megegyezni ebben a kérdésben, akkor az akár jelzés is lehet, hogy nem illünk össze. Persze ez nem feltétlen jelenti, hogy azonnal váljanak szét útjaink, de mindenképp érdemes elgondolkozni ezen is.