Építkezés olcsón – helyszín, tervek és felhasznált anyagok

Az építkezés sohasem olcsó, a folyamatosan növekvő alapanyag-árak és a munkaerő drágulása miatt olykor pontosan ki sem lehet számolni, hogy mennyibe is kerül majd egy ház felépítése. Vannak azonban olyan trükkök, melyeket a költségcsökkentésért bevethetünk.

Ezeket szedte egy csokorba a GoSmartBricks.

Az első lépés a telek kiválasztása, akár egyes városokon belül is óriási árkülönbségeket találhatunk, érdemes tehát feltérképezni, hogy hol mennyibe is kerül a telek és hogy hol szeretnénk élni. A ház tervezésekor érdemes arra ügyelni, hogy ne bonyolítsuk túl a dolgokat. A bonyolult, ívekkel és görbékkel teli házak felépítése ugyanis nagyobb költségekkel jár. Érdemes ezt a tervezővel és az építésszel is alaposan átbeszélni.

Az anyagköltségekre is fektessünk nagy hangsúlyt, az lesz ugyanis az egyik legnagyobb költség. A végleges anyagok kiválasztása előtt kérjünk több helyről is árajánlatot. Sokan keresik az új, innovatív és környezetbarát megoldásokat.

Ezek egyike a VarioSIP, ezek a panelek két fő összetevőből állnak, az egyik a MgO tábla, a másik az ElastoPIR. A könnyűszerkezetes házak esetében ez jó választás lehet, hisz környezetbarát, tűzvédelmi és szigetelési szempontból is nagyon jó tulajdonságokkal bír.

Emellett fektessünk hangsúlyt az épület alapozására és szigetelésére is. Az is sokat számít, hogy kik végzik el az építési munkálatokat, ebben is nagyon mellé lehet lőni.

Keressük meg tehát a legjobb szakembereket, kérjük referenciát, ajánlásokat. Érdemes az alacsony ár helyett inkább a minőségre törekedni, megeshet ugyanis, hogy a silány minőségű munkát később aztán többe kerül kijavíttatni, mintha eleve egy profi, megbízható szakembert bíztunk volna meg.

Környezetvédelmi szempontból is jó döntés az előre gyártott anyagok és elemek használata. Ilyenkor kevesebb lesz a hulladék, csökken a környezet terhelése, nem mellesleg a munka is gyorsabban megy.

Már a tervezés fázisában is érdemes hosszú távon gondolkodni, tehát olyan megoldásokat keresni, melyek a későbbiekben megtérülnek, legyen szó például a fűtési rendszerről.