Három, gazdasági szempontból is jelentős matracgyártó

Magyarországon viszonylag kicsi a matracválaszték, már ha márkáról van szó. Ennek számos oka van, de sajnos az egyik legjelentősebb, hogy a komolyabb gyártók némelyike nem tekinti elég jó piacnak országunkat. Ez összefügg a matracvásárlási szokásainkkal, hiszen a magyar ember jellemzően addig használ valamit, amíg az teljesen el nem kopik.

Ez nem igaz a ruhára, telefonra és egyéb divatholmira, amiket egy kisebb réteg állandóan cserél, a többi pedig, amikor megteheti követi ezek példáját. Iskolákban végzett felmérések alapján a fogkefe cseréje legtöbbeknél akkor történik meg, mikor a kefe már teljesen elhasználódott, az alvási higiénia pedig szomorúan kevéssé ismert fogalom. Szintén figyelmen kívül hagyja a magyar emberek jelentős része a matrac egészségre gyakorolt hatásait, így akkor sem fontolgatja az ágybetét cseréjét, mikor már kényelmetlen rajta feküdni. Ezek szomorú tények, és nyugaton egészen más a helyzet. Ezért is nem terjeszkednek a matracgyártó cégek ebbe az irányba. Egy jó matracnak magasabb az ára, és ahogy jó futócipőre, minőségi holmikra, úgy minőségi matracra sem szereti kiadni keservesen megkeresett pénzét a magyar.

Matrac sztár

Szerencsére mindennek ellenére akad hazánkban is bőven minőségi matrac, csupán a választék kisebb a fejlettebb országokéhoz képest. Most három olyan matracgyártót veszünk sorra, melyek minőségi árut biztosítanak és jelentős szerepre tettek szert a gazdaságban, hatalmas gyáraikkal, gép parkjukkal, alapanyag importjukkal és végtermék exportjukkal.

ROTTEX:

A Rottex nagyjából húsz éve gyárt matracokat és a magyarországi matracpiacon roppant jelentős szerepet tölt be. Folyamatosan fejlesztettek és fejlesztenek most is, óriási gépparkkal rendelkezve európai színvonalú gyártást végeznek. A géppark ráadásul folyamatosan a legújabb technológiákat sorakoztatja fel, így egy magas színvonalú magyar termék jön létre, melyet nagy mennyiségben exportálnak Európa más országaiba is. Tatán található gyáruk döbbenetes méretű, közel két hektáron terül el, ahol egy bámulatos méretű, hozzávetőlegesen a 10 000-t karcoló raklapmennyiséget befogadó raktáruk is épült. A tatai emberek jelentős részének adott munkát a gyár, de a környező településekből, sőt az ország messzi régóiból is dolgoznak itt munkások.

Három, gazdasági szempontból is jelentős matracgyártó

Három, gazdasági szempontból is jelentős matracgyártó

BILLERBECK:

A Billerbeck ma már világszinten elismert márka, ha paplan, párna gyártásról van szó, de az utóbbi időben matrac téren is nagyon fejlődött. Tekintve, hogy a matracgyártás nem fő profil, így hatalmas innovációkról nem számolhatunk be, ám az biztos, hogy minőség tekintetében az élvonalba tartozik. Kínálatukban sokáig csupán a rugós matracok tartoztak, de mára már habmatracokkal is kényeztetik vásárlóikat. A Billerbeck kicsi családi vállalkozásként indult, megálmodója Heinrich Billerbeck volt, aki 1921-ben, a németországi Wuppertalban alapította meg kis vállalkozását. A textílgyátó kis vállalkozás egyre növekedve jutott el ódáig, hogy ma már nemzetközileg ismert és elismert, valamint gazdasági szempontból jelentős gyártóvá nője ki magát. A cég nem csak minőségi termékeivel, egyre szaporodó gyáraival és növekvő piacával került az élre, de üzleti stratégia tekintetében is példamutató. A Billerbeck sikere, növekedése gazdaságilag több szempontból is jelentős. Hatalmas eladásival, gyárainak fenntartásával, alapanyagigényével pénzmozgató, valamint döbbenetes számú embernek nyújt biztos megélhetést.

HILDING:

Hilding Anders óriásvállalata gazdasági és szakmai téren is kiemelkedő, húsznál is több márkát magáénak tudó gyártó, melyet világszinten ismernek és elismernek.  A vállalat svéd, ám nem csupán saját országának gazdaságában jelentős, de számos más országban is munkát biztosít, valamint hatalmas import és export lebonyolításával vezető szerepet tölt be. Közel húsz gyárteleppel Európától Ázsiáig jelen van, Nyugat-Európában pedig hatalmaz presztízst szerzett magának szakmai körökben. Folyamatos innovációk, speciális termékek, minden igény kielégítése jellemzi, valamint minőség.

A sokat reklámozott, Magyarországon ismertebb márkákra direkt nem tértünk ki annak, érdekében, hogy olvasóink szélesebb képet kapjanak a matracok világáról, a gyártókról és a matracgyártás gazdasági szerepéről.